1804 Sırp İsyanının Gelişimi, Sonuçları ve Önemi

1804 Sırp İsyanı

Sırp İsyanının Sebepleri başlıklı yazımızda anlattığımız sebeplerden Sırplar, Kara Yorgi önderliğinde isyan ettiler. Sırp isyanı, 1806 – 1812 Osmanlı – Rus savaşı boyunca devam etti.

Sırp İsyanının Sonucu: Ruslarla imzalanan Bükreş Antlaşması (1812) ile Osmanlı Devleti Sırplara bazı ayrıcalıklar tanıdı. Böylece başka bir devletin baskısıyla ilk kez Hıristiyan bir top­luma ayrıcalık tanınmış oldu.

Ancak Sırplar bu ayrıcalıklarla yetinmediler. Kara Yorgi bu kez de Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığa varan ayrıcalıklar istedi.

Osmanlı Devleti, Ruslarla olan savaşın Bükreş Antlaş­ması ile sonuçlanmasından ve Rusya’nın Napolyon Savaşları’yla uğraşmasından da faydalanarak bu is­yanı sert bir şekilde bastırdı. Kara Yorgi idam edildi. Ancak Padişah İkinci Mahmut, Miloş Obronoviç’i Sırp Krallığı’na getirerek Sırplara bazı ayrıcalıklar verdi. Bu durum daha sonraki isyanları etkilemiştir. Sırplar ancak 1878 Berlin Antlaş­ması ile bağımsızlık kazanabilmiştir.

Sırp İsyanının Önemi: 1- Osmanlı’ya karşı ayaklanan ilk azınlık Sırplardır.

2- Osmanlı’dan imtiyaz alan ilk azınlık Sırplardır


] }

Tavsiye Konular

Kanuni Esasinin Maddeleri

Kanuni Esasinin Maddeleri

1876 Anayasası yani Kanuni Esasini Maddeleri aşağıdaki konumuzda sadeleştirilmiş ve kısaltılmış olarak yazılmıştır. Kanuni Esasinin …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir