1973 Arap – İsrail Savaşı (Yom Kippur Savaşı)

1973 Arap – İsrail Savaşı’na Yom Kippur Savaşı’da denilmektedir.

1967 ve 1973 Arap İsrail Savaşı Karşılaştırmalı Harita
1973 Arap – İsrail Savaşı (Yom Kippur Savaşı)
1973 Arap-İsrail Savaşı’nın diğer adı nedir?Yom Kippur Savaşı, Ramazan Savaşı, Ekim Savaşı, Dördüncü Arap-İsrail Savaşı olarakta adlandırılır.
Yom Kippur Savaşı hangi devletler arasında olmuştur?İsrail ile Arap devletleri arasında olmuştur. (İsrail ile bir fiil savaşan devletler Mısır ve Suriye’dir. Lübnan ve Ürdün fiilen savaşa katılmamıştır. Tüm Arap devletleri Mısır ve Suriye’ye siyasi, askeri ve mali yardımlarda bulunmuşlardır.
Dördüncü Arap-İsrail Savaşı hangi tarihler arasında olmuştur?6 Ekim 1973 – 26 Ekim 1973 tarihleri arasında

“Ramazan ayına denk geldiğinden Ramazan Savaşı; İsraillilerin de kutsal aylarından olan Yom Kippur’a denk geldiğinden Yom Kippur Savaşı denilmiştir.”

İçindekiler

1973 Arap – İsrail Savaşının Nedeni

1967 Arap-İsrail Savaşı’ndan mağlup çıkan Arap devletleri Birleşmiş Milletler ve ABD-SSCB görüşmelerinden bir sonuç çıkmayacağını anlayınca silahlanmaya başladılar. Mısır ve Suriye’nin 1967’de İsrail’e kaptırdıkları yerleri geri almak istemesi sebebiyle savaş patlak verdi.

1973 Yom Kippur Savaşının Sonuçları

Savaş, İsrail’in başarısıyla sonuçlandı. 1974 Sina Ant­laşması ile Süveyş Kanalı’nın tamamı Mısır’a bırakı­lırken; İsrail, Mısır’dan aldığı Sina Yarımadası’ndaki toprakların bir kısmını geri verdi. Böylece barışa giden yol da açılmış oldu.

Bu savaş sonucunda varlığının ABD desteğine bağlı olduğunu farkeden İsrail, ABD’ye daha da yakınlaşmaya başladı.

Yom Kippur Savaşı İsrail ile Arap devletleri arasında yapılan son savaş olması sebebiyle önem arzetmektedir.


Sıkça Sorulan Sorular

Mısır ve Suriye orduları 6 Ekim 1973'de İsrail'e saldırmıştır. Bu tarih Yahudilerin en büyük bayramı olan Yom Kippur'a denk geldiği için savaşa Yom Kippur Savaşı'da denir.

1967 Arap-İsrail Savaşı'nı kaybeden Mısır ve Suriye'nin kaybettiği toprakları geri almak istemesi Yom Kippur Savaşı'nın sebebini teşkil etmektedir.

1973 Arap-İsrail Savaşı'nı İsrail kazanmıştır. Sonrasında Arap devletlerinin İsrail'e destek olan devletlere petrol ambargosu uygulaması, petrol krizinin çıkmasına sebep olmuştur.

Tavsiye Konular

yumuşama dönemi ve sonrası

Camp David Antlaşmaları Kısaca

Camp David Antlaşmaları Sina Antlaşması’ndan sonra, ABD Başkanı Nixon Orta Doğu ülkelerini ziyaret etti ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir