9. Sınıf Tarih Dersi Biryay Yayınları Sayfa 120 Cevapları

Aşağıda “İslamiyet Öncesi Dünyanın Genel Durumu” adlı etkinlikte verilen dilsiz haritada gösterilen coğrafi bölgelerin siyasi, sosyal ve dinî durumlarını ilgili kutucuklara yazınız.

Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının bir bölümünü gösteren dilsiz harita
Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının bir bölümünü gösteren dilsiz harita

İslamiyet Öncesi Avrupa’da Siyasi Durum: Kavimler göçü sonrası feodal düzen hakimdi.

İslamiyet Öncesi Avrupa’da Sosyal Durum: Halk çeşitli sınıflara ayrılmıştı. Din adamları ve senyörler en üst sınıfı oluşturuyordu.

İslamiyet Öncesi Avrupa’da Dini Durum: Büyük çoğunluk hristiyandı. Din adamları halk üzerinde çok büyük etkiye sahipti.

İslamiyet Öncesi Asya’da Siyasi Durum: Bizans, Sasaniler, Kök Türk Devleti ve Çin Asya’nın güçlü devletleri idi. Hindistan’da siyasi birlik yoktu.

İslamiyet Öncesi Asya’da Sosyal Durum: Özellikle Hindistan’da kast sistemi vardı. Türklerde sınıf sistemi yoktu.

İslamiyet Öncesi Asya’da Dini Durum: Bizans (Hristiyan-ortodox), Sasaniler (Zerdüşt), Kök Türk Devleti (Gök Tanrı dini), Çin (Konfiçyüsizm, Taoizm, Budizm), Hindistan (Brahmanizm), Japonya (Şintoizm)

İslamiyet Öncesi Afrika’da Siyasi Durum: En önemli bölgeleri Kuzey Afrika ile Habeşistan (bugünkü Etiyopya) idi. Afrika’nın kuzeyi Bizans İmparatorluğu’nun denetimindeydi.

İslamiyet Öncesi Afrika’da Sosyal Durum: Halk sınıflara ayrılmıştı.

İslamiyet Öncesi Afrika’da Dini Durum: Habeşistan Krallığı’nın başında bulunan Ezana, Hristiyanlık dinini resmî din olarak kabul etmişti. Yerli halkın büyük bir kısmı eskiden olduğu gibi putperestliğe inanıyordu.

İslamiyet Öncesi Arap Yarımadası’nda Siyasi Durum: Siyasi birlik yoktu. Kuzey Arabistan’da Nebat, Tedmür ve Gassaniler Devleti; Güney Arabistan’da Main, Seba ve Himyeri Devlet vardı.

İslamiyet Öncesi Arap Yarımadası’da Sosyal Durum: Kabileler halinde yaşanıyor ve kabileler birbirlerine soy üstünlüğü ve kan davası güdüyordu.

İslamiyet Öncesi Arap Yarımadası’da Dini Durum: Putperestlik, Hristiyanlık ve Yahudilik yaygındı. Hanif inancı mensuplarıda vardı.


] }

Tavsiye Konular

Emeviler Döneminin Özellikleri

Emeviler Döneminin Özellikleri

Emeviler döneminin özelliklerini maddeler halide özetlediğimiz yazımızda halifeliğin saltanata dönüşmesi, soy dayanışması dış iç politikaları hakkında bilgi bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir