9. Sınıf Tarih Dersi Biryay Yayınları Sayfa 14 Cevapları

9. Sınıf Tarih Dersi Biryay Yayınları Sayfa 14 Cevapları ile devam ediyoruz.

Aşağıda verilen “Tarihçi ve Nesnellik” adlı metni okuyarak altındaki soruları cevaplayınız.
1. Etkinlik: TARİHÇİ VE NESNELLİK
Aslında hiçbir tarihçi, söyledikleri için tam olarak doğrudur diyemez. Çünkü tarihçi işe yapboz olarak başlayacaktır. Araştırmacılar tarafından bulunan her yeni malzeme, tarihçinin resmin bir parçasını daha tamamlaması demek olacaktır. Araştırılan konu ne kadar eskiyse elde ettiğimiz parçaların sayısı o kadar azalacak ve resmin ne olduğunu anlamamız zorlaşacaktır. Örneğin Türkiye’de cumhuriyetin ilanının nasıl gerçekleştiğini araştıran bir tarihçi, eski Mısır’ı araştıran bir tarihçiden daha çok bilgi bulabilir. Çünkü günümüzden 5000 yıl önce kurulmuş bir uygarlık olan Mısır’a ait kaynaklar çoğunlukla yıpranmış hatta yok olmuş olabilir.
Tarihçi, araştırdığı dönemde yaşayamayacağı için resmin bütününü göremeyecektir. Bir kimyacı yaptığı deneyi laboratuvarda tekrar tekrar izleyebilir ama tarihçinin incelediği olay bir kez olmuştur, o olayın tekrar etmesi mümkün değildir. Örneğin tarihçinin, ölmüş bir kralı canlandırıp savaş meydanın da nasıl kararlar verdiğini sorma şansı yoktur. Bu yüzden de tarihçi eksik kalan yerleri hep kendi hayal gücüyle tamamlamak zorunda kalacaktır. Her tarihçinin hayal gücü farklı olacağından resmin eksik bölümleriyle ilgili tahminleri de diğerlerininkinden farklı olacaktır. Hiç kimse resmin tamamını göremeyeceği için kendi söylediğinin yüzde yüz doğru olduğunu ispatlayamaz.

1.  Anlatımda tarih biliminin hangi özelliği vurgulanmıştır?

Tarih biliminin kullanacağı tekniklerin diğer bilimlerden farklı olduğu, tarihin değişebilirliği üzerinde durulmuştur.

2. Tarihçi, tarihî olayları incelerken hangi durumlarda zorlanır?

Tarihçi araştırma yaptığı olaylar ne kadar eski ise o oranda daha fazla zorlanır. Zira olaylar eskidikçe kaynak bulma sıkıntısı daha da artacaktır.

3. Tarihçilerin tarihî olaylarla ilgili farklı görüşler ileri sürmelerinin sebepleri neler olabilir?

Tarih belgelere dayalı bir bilimdir. Lakin tüm belgeleri yanyana koyduğunuzda yapbozdaki gibi şekil birden ortaya çıkmaz. Tarihçide boş kalan yerleri kendi yorumuyla doldurur. Her tarihçi olaylara farklı açıdan bakacağından farklı görüşler ortaya çıkar.

Yaşadığınız ya da tanık olduğunuz önemli bir olayı anlatırken neden yer-zaman, sebep-sonuç ilişkisi kurarak anlatmak ihtiyacı hissederiz. Açıklayınız.

Olayları anlatırken yer-zaman, neden-sonuç kullanmazsak olaylar anlaşılmaz.


] }

Tavsiye Konular

Tarih ve Zaman Ünitesi Cevaplı Boşluk Doldurma Soruları

Tarih ve Zaman Ünitesi Cevaplı Boşluk Doldurma Soruları

Tarih ve Zaman Ünitesi Cevaplı Boşluk Doldurma Soruları ile genel tekrar yapmaya çalışacağız. Cevaplar hemen …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir