Avrupa Hun Devleti Hakkında Kısa Bilgi

9. Sınıf tarih dersi 2. ünitesi olan İlk Türk Devletleri kapsamında yer alan Orta Asya’da Kurulan Türk Devletleri konusu alt başlığı olan Kavimler Göçü ve Avrupa Hun Devleti konu anlatımı dahilindeki Avrupa Hun Devleti Hakkında Kısa Bilgiyi aşağıdan okuyabilirsiniz.

Avrupa Hun Devleti

– Avrupa Hun Devleti’nin bilinen ilk hükümdarı BALAMİR’dir.
– Avrupa Hun Devleti’nin en büyük hükümdarı ATİLLA’dır.
– Macaristan topraklarında kurulmuştur.
– Avrupa’da kurulan ilk Türk devletidir.
– Anadolu’ya ilk Türk akınları Avrupa Hunları tarafından yapılmıştır.

– ULDIZ’IN ROMA SİYASETİ: Balamir’den sonra Hunlarının başına geçen Uldız, Roma İmparatorluğu’na karşı akılcı bir siyaset izlemiştir. 3 düşmanla uğraşmak yerine Germen Kavimlere karşı Batı Roma İmparatorluğu ile ittifak yapmış, Doğu Roma’yı (Bizans) ise baskı altına almaya çalışmıştır.

– ATİLLA DÖNEMİ: Atilla başlangıçta ULDIZ’ın siyasetini takip etmiş ve Bizans’ı baskı altına almak üzere I. ve II. Balkan seferlerini düzenlemiştir. Bizans’ı MARGUS ve ANATOLYUS antlaşmaları ile ağır ve vergilere bağlamıştır. Bizans’ı dize getiren Atilla daha sonra Batı Roma üzerine yönelmiştir.

ATİLLA’NIN BATI ROMA SEFERLERİ:
1)- Galya Seferi: Batı Roma Ordusuyla KATALON Savaşı’nı yaptı. Her 2 tarafta kesin sonuç alamadı.(451)
2)- İtalya Seferi: Bir yıl sonra 452’de Atilla ikinci sefere çıktı. Bu defa Roma ordusu Atilla’nın karşısına çıkmaya cesaret edemedi. Romalılar Papayı Atilla’ya elçi olarak gönderdiler. Papayla görüşen Atilla Roma’ya girmekten vazgeçerek geri döndü.

– Atilla’nın ölümünden sonra Avrupa Hun Devleti eski gücünü koruyamayarak dağıldı.

OKUMA TAVSİYESİ: Atilla Dönemi Özet


] }

Tavsiye Konular

İkili Teşkilat Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İkili Teşkilat Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

9. sınıf tarih dersi Güç Paylaşımı ve Yönetim Organizasyonu konusu dahilinde bulunan İkili Teşkilat Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? sorularını cevaplamaya çalıştık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir