18. Yüzyılda İngiltere’nin Dış Politikası

Tarih 2 dersi 4. ünitesi XVIII.YÜZYILDA DEĞİŞİM VE DİPLOMASİ 1. konusu XVIII.YÜZYILDA AVRUPA VE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU alt başlığı olan OSMANLI DEVLETİ ve AVRUPA DEVLETLERİNİN DIŞ POLİTİKASI dahilindeki 18. Yüzyılda İngiltere’nin Dış Politikası konu anlatımını aşağıdan okuyabilirsiniz.

18. Yüzyılda İngiltere’nin Dış Politikası

18 yüzyılda İngiltere, sanayisi, kuvvetli donanması ve diplomasiden iyi anlayan siyasetçileri yardımıyla dünyanın ve Avrupa’nın büyük imparatorluğunu kurdu. Dünyanın pekçok yerinde sömürgesi olduğundan “güneş batmayan imparatorluk” deniyordu

Osmanlı Devleti, stratejik konumu itibarı ile İngiltere açısından çok önemliydi. Zira sömürgelerine giden en kestirme yol Mısır’dan geçiyordu. Bu yüzden İngilizler, Rusların sıcak denizlere ve özellikle Akdeniz’e inmesini, Fransızların Akdeniz ve Mısır’da hâkimiyet kurarak sömürgelerine giden yolu kesmesini önlemek istiyordu. İngiltere bu sebeple 1791 senesinden itibaren Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü savunma siyaseti seyretmiştir.

Kısaca İngiltere, bölgede güçsüz bir Osmanlı Devleti’nin yerine başka bir devletin gelmesini istememektedir.

DİKKAT: 1791’de başlayan İngiliz siyaseti, Osmanlı’nın “denge politikası”nı devreye sokmasına vesile olacaktır.


] }

Tavsiye Konular

XVIII

Dakya Projesi Hakkında Kısa Bilgi

Dakya Projesi Hakkında Kısa Bilgi Osmanlı topraklarını paylaşmak üzere Rusya ve Avusturya tarafından hazırlanan projedir. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir