Fransız İhtilali’nin Siyasi Nedenleri

10. sınıf Tarih dersi XVIII. YÜZYILDA DEĞİŞİM VE DİPLOMASİ ünitesi AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NİN KURULMASI VE FRANSIZ İHTİLALİ konusu alt başlığı olan Fransız İhtilali’nin Siyasi Nedenleri hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.

Fransız İhtilali’nin Siyasi Nedenleri

1. Krallık Yönetimi: Fransa krallarının yetkileri çoktu. Krallar, bizzat kendilerini, Tanrı’nın yeryüzündeki vekilleri olduklarını sanıyorlardı. XVI. Lui (Louis XVI), “Yüksek yetkilerini kullanmasından, Allah’tan yabancı kimseye hesap sunmak zorunda olmadığını” söylemişti. Kralın talebi kanundu. Kral Lui, “Bu yasaya uygundur; zira ben öyle talep ediyorum ” demişti. Millet, kralın buyruklarını körü körüne mahaline getirmekleyapmakla mükellef idi. Krallar, halka kul gözü ile bakarlardı. İstedikleri zaman halktan para toplarlar, savaş açarlar, sulh yaparlardı. Hiç bir dergi ya da kitap kralın idarenini kötüleyemez, kraldan ve saraydan laf edemezdi. Kapsamlı bir sansür vardı. Paris’in ortasında yer alan Bastil (Bastille) hapishanesi, pek çok kimsenin kapatıldığı yer olmuştu. Krallar, Paris yakınlarında XIV. Lui’nin (Louis XIV), inşa ettirdiği Versay (Versailles) sarayında lüks içerisinde yaşarlar, balolar, av partileri ve konserlerle zaman geçirirlerdi. Halkın zorlukla ödediği vergiler gelişigüzel harcanıyordu. XV. Lui’ye (Louis XV), birisi keyif ve eğlence ile çok zaman geçirdiğini söyleyince, “Biz eğlencemize bakalım, bizden sonra gelenler bildikleri gibi yönetsinler… Bizden sonra isterse tufan olsun” karşılığını vermişti. Krallar, ülkenin ve milletin çıkarlarından çok, bizzat kendilerini ve ailelerini düşünüyorlardı. Diğer taraftan ihtilâlden evvelki krallar kuvvetli devet adamları değillerdi. Hükümet idaresi de bozuktu. Mühim memurluklar para ile satılıyordu. Yasalar çok ağırdı. Davacıların hâkimlere rüşvet vermeleri anane haline gelmişti.

2. Halkın yönetime katılamaması

3. Diğer ülkelerdeki demokrasi benzeri yönetimler


] }

Tavsiye Konular

XVIII

Dakya Projesi Hakkında Kısa Bilgi

Dakya Projesi Hakkında Kısa Bilgi Osmanlı topraklarını paylaşmak üzere Rusya ve Avusturya tarafından hazırlanan projedir. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir