İçindekiler

Oniki Hayvanlı Türk Takvimi

İslamiyet’ten önceki dönemde Türkler tarafından Güneş yılı esasına göre hazırlanmış bir takvimdir. Bu takvime göre her yıla bir hayvan ismi verilmiştir. Günümüzde, Orta Asya’daki Türk topluluklarının bazıları bu takvimi kullanmaktadır.

YORUM

Oniki Hayvanlı Türk Takvimi, Türklerin bilimsel çalışmalarla ilgilendiğini ve içinde yaşadıkları sosyo-ekonomik yapıyı takvimlerine yansıttıklarını göstermektedir.

Hicri Takvim

Türkler İslamiyet’e girdikten sonra Ay yılı esasına göre düzenlenen Hicri takvimi kullanmaya başlamıştır. Türkiye’de 1926 yılında terk edilen Hicri takvim ülkemizde dini gün ve ayların belirlenmesinde kullanılmaktadır.

Celali Takvim

Büyük Selçuklularda Celaleddin Melikşah zamanında eski İran takvimi esas alınarak mali işlerde kullanılmak üzere hazırlanmıştır.Güneş yılı esasına göre hazırlanan bu takvimde Türkler arasında bahar bayramı olarak kutlanan Nevruz yılbaşı olarak kabul edilmiş ve 1079 Miladi yılda tarih başlangıcı olarak kabul edilmiştir.Babürşahlar tarafından Hindistan’da kullanılmıştır.

Rumi Takvim

Osmanlı Devleti, Hicri takvimi kullanıyordu. Ancak bu takvimin kullanılması sırasında vergilerin toplanmasında ve dış ticarette ortaya çıkan aksaklıkları gidermek amacıyla Hicri takvimde değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Miladi 1676 yılında mali işlerde kullanılmak üzere, Güneş yılı esasına göre düzenlenen yeni bir takvim yapılmıştır. 1839 yılında yeni düzenlemeler yapılarak Rumi adı verilen bu takvim, 1 Mart’ı mali yılbaşı olarak almış ve 1982 yılına kadar Türkiye’de bu durum devam etmiştir.

Miladi Takvim

Güneş yılı esasına göre düzenlenmiştir. Miladi takvimde Hz. İsa’nın doğumu başlangıç olarak alınmıştır. 26 Aralık 1925’te Türkiye Cumhuriyeti Miladi takvimi kabul ederek 1 Ocak 1926 yılından itibaren uygulamaya koymuştur. Miladi takvimi ilk defa Mısırlılar bulmuş, İyonyalılar, Yunanlılar ve Romalılar katkıda bulunarak son şeklini vermişlerdir. Papa XIII. Gregor tarafından Miladi takvime Gregoryan takvimi de denir. Bu durum Miladi takvimin günümüzdeki haline değişik kişi ve toplumların katkılarıyla geldiğini göstermektedir.

YORUM

M.Ö. tarihleri Milat takviminin başlangıcından geriye doğru gittikçe, M.S. tarihleri ise, Milat takviminin başlangıcından günümüze doğru geldikçe sayısal değer olarak artar. M.Ö. iki tarihten sayısal değeri büyük olan küçük olandan daha eski bir tarihi gösterir.

Son Yazılar

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı Klasik Sorular 2024, MEB Senaryo ve Kazanım Odaklı

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…

1 ay önce

11. Sınıf Tarih Dersi 3 Ünite 37 Klasik Soru ile Full Tekrar Çalışma Kağıdı

11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…

1 ay önce

Modelistlik Nedir?

Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…

3 ay önce

12. Sınıf İnkılap Tarihi 1. Dönem 2. Yazılı Klasik 2023

12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…

4 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı 2023-2024 Klasik

11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…

4 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı Açık Uçlu Sorular 2023

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…

6 ay önce