ÇTDT dersi 4. ünitesi olan Yumuşama Dönemi ve Sonrası’nın alt başlığı olan ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE DEĞİŞİM SÜRECİ dahilinde ki Yumuşama Dönemi Politikaları Konu Anlatımını aşağıdan okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Berlin Buhranı (1958) sonrası doğu bloku ile ilişki kurulmaya başlandı. 1959 senesinde Amerika Başkanı Einsenhower ile SSCB Başkanı Kruşçev Camp David’de görüştü. Bu tarihten sonra Amerika, Sovyetler ile sıkıntıları görüşerek çözme yöntemini güttü. Nükleer silahların sınırlandırılması amaçlı emek sarfetti. Detant dönemi ve ardından bazı vakitler SSCB ile çıkarları çatışsada bu siyasetinde vazgeçmedi. (Küba Krizi, Berlin Buhranı, Ortadoğudaki çıkar çatışması, Vietnem Savaşı vb )
Diğer yandan NATO’da öncülüğünü aynı ritimde devam ettirirken, Doğu blokunda çözülme başlatabilmek amaçlı bloktan kopmaya uygun devletlerle yakınlaşmaya çalıştı. ( Çin benzeri )
Sovyetlerde bu dönemde detant politikasının gereklerini yerine getirdi. Problemlerin görüşme ile halledilmesi, nükleer silahların azaltılması ile ilgili emek sarf etti. Vesile buldukça etki sahasını genişletmeye çalışmaktanda kaçınmadı. Afganistan’ı işgali bu duruma en iyi örnektir.
Çin’in dış siyasette detant politikası takip etmesinin nedenleri:
1. Sovyetler’in baskısında kurtulmak istemesi
2. Japonya’yı etkisiz duruma getirmek istemesi.
3. Uluslararası sahada politik yalnızlıktan kurtulmak istemesi.
Bu vaziyetten faydalanmaya çalışan Amerika Birleşik Devletleri, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile Çin’in yakınlaşmasını engellemek amaçlı uluslararası sahada Çin’i destek vermeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Vietnam’dan askeri gücünü çekmesi ile hepten gelişen ilişkiler, Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’in BM’e üye olmasına destek vermesiyle zirveye erişti .
Ping – Pong Diplomasisi: Japonya’da dünya şampiyonasına dahil olan Amerikan Masa Tenisi Takımı, 1971 senesinde Çin’e çağrı edildi. 7 batılı gazeteciye de giriş vizesi verildi. Masa tenisi takımı 14 Nisan 1971’de Çin Başabakanı tarafından kabul edildi. Benzer zaman başkan Nixon, 20 senedir Çin’e karşın tatbik edilen ticari amborgayı kaldırdı. Başkan Nixon, 1972’de Çin’i ziyaret etti.
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…