2. Abdülhamit’in Tahta Geçişi ve I. Meşrutiyetin İlanı

Bu yazımızda 2. Abdülhamit’in Tahta Geçişi ve I. Meşrutiyetin İlanı konusunu özetlemeye çalışacağız. Sadrazam Mithat Paşa ve avanesi Sultan Abdülaziz’i tahttan indirdikten sonra V. Murat’ı padişah yaptı.

İçindekiler

2. Abdülhamit’in Tahta Geçişi ve Diğer Gelişmeler

Ruh sağlığı bozuk olan V. Murat üç ay sonra tahttan indirildi. Kanun-u Esasi’yi kabul etmek ve meş­rutiyeti ilan etmek şartıyla İkinci Abdülhamit padişah yapıldı.


Sadrazam Mithat Paşa başkanlığındaki kurul, Ka­nun-u Esasi’yi hazırlarken; Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Avusturya ve Osmanlı Devleti Bal­kanların durumunu görüşmek için İstanbul (Tersane) Konferansı’nı düzenlediler. Ancak Osmanlılar bu kon­feransın toplanmasını ve alınacak kararları içişlerine karışma saydıklarından, bu durumu etkisiz hale getir­mek için konferansın toplandığı gün meşruti yönetime geçeceklerini duyurdular.

I. Meşrutiyetin İlanı ve Gelişmeler

Osmanlı Devleti bu nedenle yapılacak seçimlerde Bal­kan uluslarının kendi temsilcilerini seçerek merkeze gönderebileceklerini, onun için Balkan ulusları adına karar verecek bir konferansın gereği kalmadığını bil­direrek İstanbul Konferansı’nı dağıtmıştır. Bu kez de Rus Elçiliği’nde toplanan temsilcilerin aldıkları kararlar da kabul edilmedi. Osmanlı Devleti, aynı ülke temsilci­lerinin Londra’da toplamış oldukları konferansta almış oldukları kararları da kabul etmedi.

Bu gelişmeler yaşanırken İkinci Abdülhamit, sadra­zam Mithat Paşa’yı sürgüne gönderdi.

1877 Şubat’ında seçimler yapıldı. Mart 1877’de Padişah’ın seçtiği üyelerden oluşan Ayan Meclisi ile hal­kın seçmiş olduğu milletvekillerinden oluşan Meclis-i Mebusan toplandı. Böylece meşruti yönetime geçil­miş oldu.

İstanbul’da ve imparatorluk sınırları içinde özgürlük havası esmeye başladı. Basın ve yayın organları görüş ve eleştirilerini yazmaya başladı. Mecliste sert tartış­malar ve eleştiriler meydana geldi.

2. Abdülhamit’in Tahta Geçişi ve I. Meşrutiyetin İlanı ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Konu bütünlüğü açısından 1877-1878 Osmanlı Rus-Savaşı ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayınız.

Son Yazılar

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı Klasik Sorular 2024, MEB Senaryo ve Kazanım Odaklı

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…

8 ay önce

11. Sınıf Tarih Dersi 3 Ünite 37 Klasik Soru ile Full Tekrar Çalışma Kağıdı

11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…

8 ay önce

Modelistlik Nedir?

Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…

9 ay önce

12. Sınıf İnkılap Tarihi 1. Dönem 2. Yazılı Klasik 2023

12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…

11 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı 2023-2024 Klasik

11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…

11 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı Açık Uçlu Sorular 2023

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…

1 sene önce