2. Balkan Savaşı, Balkan devletlerinin Osmanlı’dan aldıkları toprakları paylaşamamaları üzerine 16 Haziran 1913’te başlayan ve 10 Ağustos 1913’te Bulgaristan’ın kesin mağlubiyeti ve Bükreş Antlaşması ile sona ermiştir. Bu savaşın sonunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli’ni geri almıştır.
İçindekiler
1. Balkan Savaşı öncesi Osmanlı’nın Balkanlarda ki sınırları yukarıda ki haritada ki gibiydi. Aralarında Balkan İttifakı yaparak Osmanlı’ya saldıran Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ büyük bir zafer kazandı.
Londra Antlaşması neticesinde Osmanlı’nın Balkanlarda ki varlığı Midye-Enez çizgisi ile sınırlandırıldı. Osmanlı’nın Balkanlarda ki mirası Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ arasında paylaşıldı.
En sonda konu anlatım videosu var. Bir bak istersen.
2. Balkan Savaşı’nın temel sebebi 1. Balkan Savaşı sonunda Bulgaristan’ın en büyük payı almasıdır. Bu durumdan rahatsız olan Sırbistan ve Yunanistan aralarında anlaşarak Bulgaristan’a saldırdı.
Diğer nedenler şöyle sıralanabilir;
UYARI: 1. Balkan Savaşı’nda yer almayan Romanya’da toprak alma amacıyla Bulgaristan’a savaş açtı.
Bulgarlar bu sıkışık durumda Doğu Trakya’daki birliklerini batıya kaldırmak zorunda kaldı. Bu durumdan yararlanan Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu tek kurşun atmadan 21 Temmuz 1913 Edirne’yi geri aldı. Daha sonra Kırklareli ve Dimetoka alındı.
UYARI: Osmanlı Devleti aslında diğer kayıpları da geri almak istiyordu. Ancak büyük devletlerin müdahalesi üzerine daha ileri gidilemedi.
UYARI: Edirne’nin alınmasında Bolayır’da hazırladığı birliklerle Mustafa Kemal’de görev aldı.
Edirne’nin geri alınması öncesinde Mustafa Kemal ile Enver Bey arasında ciddi sürtüşmeler yaşandı. 2 Balkan Savaşı Enver Paşa’ya “Edirne Fatihi” ünvanıyla birlikte iki rütbe terfisi ile Tuğgenerallik ve Harbiye nazırlığını getirirdi.
Mustafa Kemal ise Sofya’ya ateşemiliter olarak adeta sürügüne gönderilerek, bir kere daha geri plana itildi. Ayrıntı istersen kaynağa bir bak derim. Kaynak
2. Balkan Savaşı’nın sonucunda Bulgaristan kaybetti. Pek çok toprağını saldıran devletlere vermek zorunda kaldı. Osmanlı Devleti’de Meriç nehrine kadar olan yerleri geri aldı. Savaşın sonunda şu antlaşmalar yapıldı;
10 Ağustos 1913’te imzalanan Bükreş Antlaşması ile 2. Balkan Savaşı sona ermiştir. Bulgaristan ile diğer Balkan devletleri arasında yapılan bu antlaşmanın maddeleri şöyledir;
UYARI: Yukarıdaki haritada da görüldüğü üzere 2. Balkan Savaşı’nı bitiren Bükreş Antlaşması ile Bulgaristan’ın sınırları daraltılmış oldu.
Bulgaristan’ın aşırı büyümesinden rahatsız olan Rusya aslında bu küçülmeyi istemiş ve diğer Balkan devletlerini Bulgaristan üzerine sürmüştü. Bu nedenden dolayı 2. Balkan Savaşı’ndan sonra Rus-Bulgar ilişkileri bozulmuş ve Osmanlı-Bulgar ilişkileri olumlu yönde gelişmeye başlamıştır. Bu durum Bulgaristan’ın 1. Dünya savaşında ittifak devletleri yanında savaşa girmesinde de etkili olmuştur.
Osmanlı Devleti ve Bulgaristan arasında İstanbul antlaşması (1913) imzalanmıştır. Bu antlaşmanın maddeleri:
Edirne, Kırıklareli ve Dimetoka’nın alınması ile Doğu Trakya Osmanlı egemenliğine girerken, Batı Trakya tamamen Osmanlı’nın elinden çıkmış oldu.
Dolayısıyla günümüz 1913 İstanbul antlaşması ile Türk-Bulgar sınırı büyük ölçüde çizilmiş oldu.
BEYİN FIRTINASI: Bu yazıyı okuyorsan şimdi şu soruyu sorman lazım; “Bugün Edirne bizde Kırklareli bizde Dimetoka nerde?” “Dimetoka nasıl elimizden çıktı?” 1. Dünya Savaşı başlayıncaya kadar Dimoteka bizdeydi. Asıl Bulgaristan’dan Ege kıyısında bulunan Dedeağaç’a giden demiryolu Dimetoka’dan geçiyordu. Dolayısıyla Bulgaristan ancak Osmanlı toprakları üzerinden Dedeağaç’a ulaşabiliyordu. Bulgaristan’ın 1. Dünya Savaşı’na İttifak devletleri girmesi için Dimetoka’yı Bulgaristan’a verdik. E yorumu da sana bırakıyorum artık 🙁
2. Balkan Savaşı sonrası bir Batı Trakya Türk Cumhuriyeti kurulur. Bir araştır derim. Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti
Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında Atina Antlaşması imzalanmıştır (1913)
Bu antlaşmaya göre:
Osmanlı Devleti 2. Balkan Savaşı’ndan sonra diğer Balkanlı devletlerle sınır kalmadığından anlaşma yapma gereği duymadı. 1914’te Sırbistan ile yapılan İstanbul Antlaşması ise orada kalan Türklerin durumuyla ilgilidir.
UYARI: Osmanlı Devleti’nin imzaladığı üç antlaşmada da Balkanlarda azınlık durumuna düşen Türklerle ilgili hükümler vardır. Balkanlardaki Türk halkının din ve vicdan özgürlüğü Türkçe öğretim yapan ilk ve ortaöğretim düzeyinde okullar gibi …
1. ve 2. Balkan Savaşı yani Balkan Savaşları Osmanlı açısından şu sonuçları doğurdu;
UYARI: Kıta sağlığı ve karasuları benzer kavramları olsa da teknik açıdan farklıdır. Kıta sahanlığı deniz dibinin kullanımı, karasuları ise deniz yüzeyinin kullanımı ile ilgilidir. Ege’nin derin olmaması ve adaların Türk kıyılarına yakın olması Türk-Yunan ilişkilerini zaman zaman bozmaktadır.
UYARI: Dünya Savaşı öncesi Osmanlı-Alman yakınlaşması daha da hız kazanmıştır.
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…