Atatürkçü Düşünce Sistemini Hazırlayan Etkenler Maddeler Halinde

Atatürkçü Düşünce Sistemini Hazırlayan Etkenler

  • Mustafa Kemal, Selanik gibi bir yerde ve iyi bir okulda eğitim almıştır. Onun gelişmesinde yaşadığı şehirlerin çok büyük katkısı olmuştur. Mustafa Kemal henüz Selanik Askeri Rüştiyesi’ne giderken kişi hak ve hürriyetlerinin genişletilmesine yönelik fikirleri benimsemiştir. Bu fikirler doğrultusunda dönemin önemli düşünürlerine ait eserler okumaya başlamıştı. Bunların başında vatan şairi Namık Kemal gelmektedir. Namık Kemal’in en çok hürriyet ve meşrutiyetle ilgili görüşlerinden etkilenmiştir.
  • Mustafa Kemal, Türkçü şair Mehmet Emin Yurdakul’dan etkilenmiş, özellikle milli konularda bu şairi takdir etmiştir.
  • Toplumsal içerikli şiirleriyle tanınan Tevfik Fikret, Mustafa Kemal’in çağdaş ve inkılapçı kişiliğinin oluşmasında etkili olmuştur.
  • Ziya Gökalp Türk tarihinin bir bütün içinde değerlendirilmesi gerekliliği, eğitim ve öğretimin birleştirilmesi, dilin sadeleşmesi, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve milli kültürü koruyup geliştirerek çağdaşlaşma gibi konularda Mustafa Kemal üzerinde etkili olmuştur.
  • Descartes ve Kant rasyonalizm konusunda etkili olmuştur. J.J. Russo özgürlükçü ve cumhuriyetçi fikirleriyle Atatürk’ü etkilemiştir. Montesqu özgürlükçü düşüncenin erdemleri gibi konularda onu etkilemiştir. Mustafa Kemal’in fikir dünyasının oluşumunda Reform ve Rönesans’ın getirdiği bilimsel deneysel düşüncelerin etkisi büyüktür. Hele hele Fransız İhtilali’nin dünyaya yaydığı adalet, eşitlik hürriyet ve demokrasi gibi düşünceler onu derinden etkileyecekti.
  • Sanayi Devrimi sömürgeciliğin gelişmesinde, Fransız İhtilali ise milliyetçilik hareketlerinin başlamasında çok etkili olmuştur. İşte Mustafa Kemal çokuluslu ve parçalanmaya yüz tutmuş, ayrıca Batı’nın sömürgesine dönüşmüş bir imparatorlukta yetişmiştir. Milli mücadelenin gerçekleşmesi, yeni Türk Devleti’nin cumhuriyete dayalı olarak kurulması, inkılapların gerçekleştirilmesi Atatürkçü düşünce sisteminin başarısıdır.
  • Atatürkçülüğün temel esasları Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından belirlenmiştir. Devlet ve toplum hayatına ilişkin gerçekçi fikir ilkelerinden oluşan Atatürkçü düşünce sistemi, Türk milletinin ihtiyaçlarından ve gerçeklerinden ortaya çıkmıştır. Türk milletinin bu gün ve gelecekte tam bağımsızlığa huzur ve refaha sahip olması, devletin ve milletin egemenliği esasına dayandırılması, aklın ve bilimin yol göstericiliğinde Türk milli kültürünün çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkartılmasıdır.
  • Atatürkçülük tam bağımsızlığı hedefler. Bu bağımsızlık her alanda olmalıdır. Ayrıca Atatürkçülüğün temel bir esası da egemenliğin millete olmasıdır.
  • Atatürkçülük, olayları akılcı bir yaklaşımla ele almayı ilke edinmiştir.

Son Yazılar

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı Klasik Sorular 2024, MEB Senaryo ve Kazanım Odaklı

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…

8 ay önce

11. Sınıf Tarih Dersi 3 Ünite 37 Klasik Soru ile Full Tekrar Çalışma Kağıdı

11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…

8 ay önce

Modelistlik Nedir?

Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…

9 ay önce

12. Sınıf İnkılap Tarihi 1. Dönem 2. Yazılı Klasik 2023

12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…

11 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı 2023-2024 Klasik

11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…

11 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı Açık Uçlu Sorular 2023

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…

1 sene önce