İçindekiler
^ Fransa’da halk; soylular, rahipler, burjuvalar ve köylüler 5 olmak üzere dört sınıfa aynlmıştı. Ülkenin en ağır yükünü köylüler çekiyordu.
İhtilal, Bastil Hapishanesi’nin önünde başladı ve yayıldı. Bastil Hapishanesi’ndeki tutuklular serbest bırakıldı (14 Temmuz 1789). Bu tarih bundan sonraki dönemde Fransa’da milli bayram olarak kutlanmıştır.
İhtilalle başlayan karışıklıklar, 1804’de Napolyon Bonapart’ın imparator olması ile son bulmuştur.
Yeni bir anayasa hazırlayan meclislere kurucu meclis denilmektedir. Kurucu meclis bir anayasa hazırladı. Meşrutiyet rejimi kurulmuş oldu.
Fransa’da ihtilal sürecinde 28 Ağustos 1789’da “İnsan ve Vatandaşlık Hakları Bildirgesi” ilan edilmiştir. Bu bildiride şu esaslar yer almaktadır:
Milliyetçilik akımlarından en çok etkilenen, çok uluslu imparatorluklardır. Osmanlı Devleti ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ihtilalden en fazla zarar gören iki devlet oldu.
Fransız İhtilali’nin Osmanlı Devleti’ne olumlu etkisi de olmuştur. Vatandaş haklarının korunması, yargı güvencesi ve din ayrımı yapılmadan eşitlik gibi ilkelerin yayılmasına ortam hazırlamıştır. |
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…