1789 yılında Avrupa’da çok uluslu ve mutlakiyetle yönetilen devletler bulunmaktaydı. Avusturya, Prusya, İngiltere ve İspanya gibi devletler, Fransız İhtilali’nin yaydığı fikirleri kendileri için tehlikeli gördüler. Bu ülkeler ile Fransa arasında 1793 – 1815 yılları arasında “İhtilal Savaşları” adı verilen savaşlar yaşandı.
İhtilal Savaşları Fransa’nın Waterlo’da yenilmesiyle son buldu ve Avrupa’da bozulan dengeleri yeniden sağlamak amacıyla Avusturya Arşidükü Metternich(Meternik) başkanlığında Viyana Kongresi toplandı (1815).
“Meternik Sistemi” adı verilen bir politika oluşturdular. Buna göre Avrupa’nın herhangi bir yerinde milliyetçilik temelli bir ayaklanma çıkması durumunda birlikte hareket edecekler ve Fransız İhtilali’nin etkisiyle çıkan ayaklanmaları bastıracaklardı.
EK BİLGİ: Bu kongreye Osmanlı hariç bütün Avrupa devletleri katıldı. Kongrede Avrupa sınırları yeniden çizidi. Krallara karşı yapılabilecek ihtilalleri bastırmak istediler. Viyana Kongresi’nden Navarin Olayı’na kadar geçen döneme Restarasyon Dönemi denir.(1815-1827)
AVRUPA DEVLETLERİ’NİN OSMANLI’YA UYGULADIĞI ÇİFTE STANDART
Ancak aldıkları bu kararları Osmanlı Devleti’nde, Yunan ayaklanması çıkınca uygulamadılar ve Yunan İsyanı’na destek verdiler.
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…