İkinci Dünya Savaşı’nın Avrupa’da yarattığı dikkat çeken sonuçlarından biride Almanya’nın, Doğu ve Batı olmak üzere iki devlete ayrılmasıydı. Bu durum aynı zamanda bir milletin ikiye bölünmesi anlamındaydı. Bu durumun en önemli göstergesi de Utanç Duvarı olarak ta nitelendirilen Doğu ve Batı Almanya’yı ikiye ayıran Berlin Duvarı’nın inşa edilmesi olmuştur.
1980’lerin sonunda Doğu Almanya’da Batı’yla olan ilişkilerini artırma eğilimi artmıştır. Doğu Almanya’nın vatandaşlarına ülkeden çıkış vizesi vermesi, birçok Doğu Alman vatandaşın Batılı diğer devletlerin büyükelçiliklerine sığınmasına neden olmuştur. Bu durum iki Almanya’nın birleştirilmesi çalışmalarını hızlandırmıştır.
Nitekim 9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı geçişlere açılmış iki Almanya arasında gezi ve göç serbestliği getirilmiştir. 14 Ocak 1990’dan itibaren de Berlin Duvarı yıkılmaya başlanmıştır.
Batı ve Doğu (Demokratik) Almanya 3 Ekim 1990’da resmen birleşmiştir.
Birleşim sonrasından Doğu Almanya’daki SSCB askerlerinin çekiliş süreci belli bir tahmine bağlanmıştır. Bu süreç 31 Ağustos 1994’te tamamlanmıştır. Batılı müttefiklerde 9 Eylül 1994’te askerlerini Almanya’dan çekmiştir.
Almanya birleşim sonrasında Avrupa’nın en kalabalık nüfusuna ve en büyük ekonomisine sahip ülke konumuna gelmiştir.
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…