Nyon Konferansı 1937 yılında Akdeniz’de faaliyet gösteren uluslararası ticaret gemilerine karşı başlayan kimliği belirsiz denizaltı saldırılarına karşı alınacak tedbirlerin belirlendiği konferanstır.
İçindekiler
1937 Mayısında Akdeniz’de ticaret gemilerine karşı denizaltı saldırıları başlamıştır. Başlangıçta bu denizaltıların hangi devlete ait olduğu anlaşılamamıştır. Sonradan bu denizaltıların İtalya’ya ait olduğu anlaşılmıştır. Bu denizaltıların Ege Denizi’nde de gemi batırması Türkiye’yi de olayın içine çekmiştir.
Akdeniz’de yaşanan bu güvenlik sorununu çözmek amacıyla 14 Eylül 1937’de İsviçre’nin Nyon kentinde toplanan konferansın ardından 16 Eylül 1937 yılında antlaşma imzalanmıştır. Antlaşmayı imzalayan devletler; İngiltere, Bulgaristan, Mısır, Fransa, Yunanistan, Romanya, Türkiye, SSCB, Yugoslavya’dır.
Antlaşmaya göre imza atan tüm ülkeler kendi kıyı güvenliğini sağlarken Akdeniz güvenliği İngiltere ve Fransa’ya bırakılmıştır. Nyon Antlaşması maddeleri şöyledir;
Nyon Antlaşması “Yurtta sulh, cihanda sulh” çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Lakin antlaşma Atatürk ile İsmet İnönü’nün arasının açılmasına sebep olmuştur.
Kaynak 1: https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/nyon-konferansi-10-14-eylul-1937/
Kaynak 2: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/741682
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…