Tarih 2 dersi 3. ünitesi olan Arayış Yılları (17. yy) nın ilk konusu XVII. YÜZYILDA ASYA VE AVRUPA’dır. Bu konu içinde ki XVII. YÜZYILDA AVRUPA, ASYA VE OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMU konusunu tam olarak anlayabilmek için (özellikle Osmanlı Devleti’nin Genel Durumu) Osmanlı Devleti’nin duraklamasının sebeplerini bilmek gerekir. Kanuni’nin son dönemlerinde belitilerini göstermeye başlayan lakin tam anlamıyla Sokullu Mehmet Paşa’nın vefatıyla başlayan (1579) duraklama devri Karlofça Antlaşması’na kadar sürmüştür. (1699) Duraklamanın sebeplerini iç ve dış sebepler olmak üzere 2’ye ayırabiliriz. Duraklamanın iç sebeplerini buraya tıklayarak, duraklamanın dış sebeplerini ise aşağıdan okuyabilirsiniz.

İçindekiler

Osmanlı Devleti’nin Duraklamasının Dış Nedenleri

a ) Kuvvetli Devletlerle Komşu Olma :

Osmanlı İmparatorluğu Yükseliş Çağındaki fütuhatların ardından batıda Avusturya ve Prusya; kuzeyde Rusya; doğuda ise İran’la komşu olmuştu. Bunların dışında ise denizler ve çöller başka bir deyişle doğal sınırlar bulunmaktaydı. Bu kapsamlı alanda kuvvetli düşmanlarla karşın karşıya kaldı. Teknik açıdan kuvvetli komşularıyla uğraş edebilecek vaziyette olmaması devletin duraklama ve gerileme sürecine girmesini hızlandırdı.

b ) Coğrafi Keşiflerin Tesiri:

Coğrafi keşifler Akdeniz havzası ticaretinin ehemmiyetini azalttı. Devlet mühim bir gelir kaynağı olan gümrük vergilerinden yoksun kaldı. Keşiflerin negatif tesirini kırmak amaçlı Fransa’ya kapitülasyon verildi, ancak netice değişmedi. Her geçen gün Osmanlı Devletinin aleyhine işleyerek devleti hepten zayıflattı.

c ) Rönesans’ın Tesiri:

Rönesans’la beraber Batı’da çok büyük bir teknolojik ilerleme kaydedildi. Bilhassa askeri sanayindeki gelişim Batı’nın savaşlardaki üstünlüğü ele geçirmesine sebep oldu. Savaşlar gittikçe hezimet ile sonuçlanınca bir gelir kaynağı olmaktan çıkıp mühim bir gider kaynağı haline geldi. Savaş masraflarını karşılayamayan devlet yepyeni vergiler koymak zorunda kaldı .

d ) Kapitülasyonların Tesiri:

Osmanlı Devletinin Batılılara verdiği kapitülasyon hakları her geçen gün Osmanlı Devletinin aleyhine işledi. Kapitülasyonlar Osmanlı’da ticaretin gelişimini engelleyerek, yerli yapımı düşürdü. Osmanlı coğrafyası batılı devletler için bir ham madde ve pazar kaynağı haline geldi.

e ) Haçlı Anlayışı :

Osmanlı Devleti’nin askeri, politik ve iktisadi bakımdan zayıfladığını gören Avrupalı devletler arasında haçlı anlayışı yeniden canlandı. Batılı devletler, Osmanlı’yı Orta Avrupa ve Akdeniz’den atmak üzere harekete geçtiler.

Son Yazılar

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı Klasik Sorular 2024, MEB Senaryo ve Kazanım Odaklı

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…

1 ay önce

11. Sınıf Tarih Dersi 3 Ünite 37 Klasik Soru ile Full Tekrar Çalışma Kağıdı

11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…

1 ay önce

Modelistlik Nedir?

Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…

2 ay önce

12. Sınıf İnkılap Tarihi 1. Dönem 2. Yazılı Klasik 2023

12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…

4 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı 2023-2024 Klasik

11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…

4 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı Açık Uçlu Sorular 2023

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…

6 ay önce