4 Haziran 1086 tarihinde Türkiye Selçuklu Sultanı Kutalmışoğlu Süleymanşah ile Şam Meliki Tutuş arasında yapılan Aynı Seylem Savaşı Tutuş’un zaferi ile sonuçlanmıştır.

İçindekiler

Süleymanşah ve Tutuş Kimdir?

Süleyman Şah ve Tutuş kardeş torunlarıdır. Süleymanşah’ın babası Kutalmış, Arslan Yabgu’nun oğludur. Selçuk Bey’in ölümünden sonra Selçukluların başına Arslan Yabgu geçmiştir. Arslan Yabgu’nun Gazneliler tarafından esir alınması sonrası ise Selçukluların başına aynı zamanda Büyük Selçuklu Devleti’nin kurucusu olan Mikail oğlu Tuğrul ve Çağrı Beyler geçmiştir. Bu olaydan sonra Arslanoğulları ile Mikailoğulları arasında mücadele eksik olmamıştır. Tuğrul Bey’in son dönemlerinde Çağrı Bey oğlu Süleyman’ı veliaht ilan etmesi üzerine Arslanoğlu Kutalmış taht hakkının kendinde olduğunu iddia ederek ayaklanmıştır. Bu esnada Tuğrul Bey’in ölümü üzerine tahta geçen Çağrı Bey oğlu Alparslan, Kutalmış’ı yenmiş ve bu mücadelede Kutalmış ölmüştür.

Malazgirt Meydan Savaşı sonra Anadolu’ya gelen Kutalmışoğlu Süleymanşah’ta İznik’i alarak Türkiye Selçuklu Devleti’ni kurmuştur.

Tutuş ise Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın oğludur ve müstakbel Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın kardeşidir. Sultan Melikşah döneminde Şam Meliki olarak görevlendirilmiştir.

MERAK ETTİYSEN: Tutuş’a bir bak derim. https://islamansiklopedisi.org.tr/tutus

Aynı Seylem Savaşının Sebebi

Aynı Seylem Savaşı’nın temel sebebi Selçuklu hanedanı (kut anlayışı) içinde yaşanan çekişmedir. Anadolu’da güç kazanan Süleyman Şah babası Kutalmış’ın intikamını almak için harekete geçmiştir. Görünen sebep ise Süleyman Şah’ın Antakya’yı aldıktan sonra Halep’i kuşatmasıdır. Bu durumdan rahatsız olan Melik Tutuş ordusuyla harekete geçmiştir.

Aynı Seylem Savaşı öncesi Süleyman Şah’ın harekatı

Ayn Seylem Savaşının Sonucu

5 Haziran 1086 tarihinde Halep yakınlarında Ayn Seylem mevkiinde iki Selçuklu ordusu karşı karşıya gelmiştir. Tutuş’un ordusunda bulunan Artuk Bey’in etkisi ile Süleyman Şah’ın ordusunda bulunan pek çok Türkmen beyi ve askerleri Tutuş’un tarafına geçince Kutalmışoğlu Süleyman Şah savaşı kaybetmiştir.

Aynı Seylem Savaşı’nın sonucunda Süleyman Şah ölmüş, iki oğlu Kılıç Arslan ve Kulan Arslan, Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından İsfahan’a götürülmüştür. Bu durumda Türkiye Selçukluları’nın hükümdarsız kalmasına ve Fetret Devri’ne (1086-1092) girmesine sebep olmuştur. Melikşah bu hareketiyle Anadolu’yu kontrolü altına almaya çalışmıştır.

Bu savaş uzun vadede İstanbul’un fethini de geciktirmiştir.

Son Yazılar

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı Klasik Sorular 2024, MEB Senaryo ve Kazanım Odaklı

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…

2 ay önce

11. Sınıf Tarih Dersi 3 Ünite 37 Klasik Soru ile Full Tekrar Çalışma Kağıdı

11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…

2 ay önce

Modelistlik Nedir?

Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…

3 ay önce

12. Sınıf İnkılap Tarihi 1. Dönem 2. Yazılı Klasik 2023

12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…

5 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı 2023-2024 Klasik

11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…

5 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı Açık Uçlu Sorular 2023

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…

6 ay önce