Briand-Kellogg Paktı, iki savaş arası dönemde devletler arası ilişkilerde savaşı önemli bir siyaset aracı olmaktan çıkarmayı hedefler.
Bu konu özellikle KPSS’de soru potansiyeli taşır.
İçindekiler
Locarno Antlaşması’na rağmen, Almanya’dan çekinen Fransa, ABD ile karşılıklı ilişkilerinde savaşa başvurulmaması ilkesine dayalı bir barış paktı yapmayı istedi. Bunu reddeden ABD, bütün büyük devletlerin, muhtemel bir savaşı lanetleme paktı imzalamalarını önerdi.
Briand-Kellogg Paktı adını ABD Dışişleri Bakanı Kellogg ile Fransa Dışişleri Bakanı Briand‘dan almaktadır. Bazı kaynaklarda Paris Paktı olarakta geçer. 27 Ağustos 1928 tarihinde imzalanan ve 4 Temmuz 1929’da yürürlüğe giren paktın öncü devletleri ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya, Belçika, Polonya, Fransa, Çekoslovakya’dır.
Briand Kellogg Paktı’na Türkiye 1928 Eylül ayında davet edilmiş ve Ocak 1929 yılında katılmıştır.
Özetle bu paktla ülkelerin topraklarına yapılacak saldırılara karşı yapacakları savunma savaşı dışındaki savaşlar kanun dışı sayıldı. Paktın maddeleri şöyledir;
MADDE I Taraflar, kendi halkları adına, uluslararası anlaşmazlıkların çözümü için savaşa başvurmayı kınadıklarını ve birbirleriyle ilişkilerinde onu ulusal politikanın bir aracı olarak reddettiklerini resmen ilan ederler. MADDE II Taraflar, aralarında doğabilecek, niteliği veya kaynağı ne olursa olsun, tüm anlaşmazlıkların veya ihtilafların çözümü veya çözümü, barışçıl yollar dışında hiçbir zaman aranmayacağını kabul ederler. MADDE III Bu antlaşma, önsözde adı geçen yüksek sözleşmeci taraflarca, kendi anayasal gerekliliklerine uygun olarak onaylanacak ve çeşitli onay belgelerinin tümü Washington'a tevdi edilir edilmez, aralarında yürürlüğe girecektir.
PAKTIN ÖNEMİ: Bu paktın imzalanması ile ABD yalnızlık politikasını terk etmiştir. Yani ABD’nin dünya siyasetine geri dönüşüdür; Monroe Doktrini politikasını terk etmesidir. Bugünkü NATO’nun temeli olarak kabul edilir.
PAKTIN ORJİNAL METNİ İÇİN: https://wwi.lib.byu.edu/index.php/Treaty_Providing_for_the_Renunciation_of_War_as_an_Instrument_of_National_Policy
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…