İçindekiler
Mısır, etrafı doğal setlerle çevrili bir Afrika ülkesidir. Bu sebeple ilkçağlarda kendine has bir kültür geliştirmiş ve dışarıdan etkilenmemiştir. Mısır için Nil nehri hayat kaynağıdır. Nil’in doğduğu yere Yukarı Mısır, Nil’in Akdeniz’e döküldüğü yere Aşağı Mısır denir. Mısır’ın tarihi devirleri üç kısma ayrılır;
a) Eski imparatorluk,
b) Orta imparatorluk,
c) Yeni imparatorluk.
Mısır uygarlığının sembolü olan piramitler eski imparatorluk döneminde yapıldı. Orta imparatorluk döneminde bayındırlık ve sulama işlerine önem verildi. Yeni imparatorluk döneminin en önemli olaylarından biri Firavun II. Ramses’in Kuzey Suriye’yi ele geçirmek için Hititler’le yaptığı Kadeş Savaşı‘dır. Bu savaştan istenilen sonuç elde edilemedi. Ege göçleri Mısır imparatorluğu’nu zayıflattı. Daha sonra Persler Mısır’ı işgal ettiler ve burasını kendilerine bağlı bir eyalet haline getirdiler (MÖ 525).
Devlet bir krallıktı. Krallara Firavun denirdi. Firavun Tanrı’nın oğlu idi. Kral bütün insanların üstünde bir varlık olup dinî ve siyasi otoriteyi şahsında toplamıştı.
Çok tanrılı bir din anlayışı vardı. Öldükten sonra tekrar hayata döneceklerine inandıkları için ölülerini mumyalamışlardır.
Kraldan sonra üst sınıfta, vezirler ve rahipler bulundu. Daha sonra memurlardan oluşan devlet görevlileri gelirdi. Köylülerden sonra köleler, nüfus olarak çoğunluğu oluşturuyordu. Mısır’ın en önemli gelir kaynağını tarım ürünleri teşkil etmekteydi. Ayrıca madencilik de gelişmişti.
Hiyeroglif adı verilen Mısır resim yazısı MÖ 4000’lerde bulunmuştur. Yazı malzemesi olarak papirus adı verilen Nil nehrinin vadisinde yetişen kamış türü bir bitkiyi kullanmışlardır. Mısır yazısı Fenike alfabesine öncülük etmiştir. Hiyeroglif yazısı 1822 yılında Fransız bilgini şampolyon tarafından okunmuştur.
Özellikle matematik, geometri, astronomi ve tıpta ilerlemişlerdir. Nil sularının taşma zamanının hesaplanması, astronomi ve geometrinin gelişmesinde etkili olmuştur. Mısırlılar ‘Pi’ sayısının değerini bugünküne çok yakın olarak bulmuşlardır. Bir yılı 365 gün olarak hesap etmiş, 12 aya bölmüşlerdir. Güneş yılını esas alan takvimi bulmuşlardır. Mısır takvimi Yunanlılar ve Romalılar tarafından kullanılarak geliştirilmiş ve bugünkü Milâdi Takvim ortaya çıkmıştır. Tarihte ilk yıldız listesini de Mısırlılar yapmıştır. Mısır piramitleri (Keops, Kefren, Mikerinos) dünyanın yedi harikasından biri sayılmaktadır.
OKUMA TAVSİYESİ: Mısır Medeniyeti Özellikleri Maddeler Halinde
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…