Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail arasında 1514 yılında gerçekleşen ve Osmanlı’nın kesin zaferi ile sonuçlanan Çaldıran Savaşı Sebepleri ve Sonuçları bu yazımızın konusu.
Konumuz 10. sınıf tarih dersi müfredatı dahilide olup TYT, AYT ve KPSS değeri taşımaktadır.
Savaşı Tarihi | 23 Ağustos 1514 |
Savaşın yapıldığı yer | Güney Azerbaycan’da Çaldıran Ovası (İran’da Maku şehri yakınları) |
Çaldıran Savaşının tarafları | Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail |
İçindekiler
Çaldıran Savaşı’nın temel sebebi; Yavuz Sultan Selim’in Türk-İslam dünyasının liderliğini ele geçirmek istemesi ve Şah İsmail’in Anadolu’ya yönelik Şii propagandasını önlemek istemesidir. Diğer sebepler;
İpek yolu güzergahı ile ilgili bilgi sahibi değilseniz konuyu daha iyi kavrayabilmen için şu konuya göz atmanı tavsiye ediyorum. İpek Yolu Nereden Başlar, Nerelerden Geçer, Nerede Biter? (Güzergahı)
Çaldıran Seferi Yavuz Sultan Selim’in ilk seferidir.
Yavuz 100.000 kişilik bir ordu ile İstanbul’dan hareket etti. Anadolu birliklerininde katılması ile ordu mevcudu 140.000 kişiye ulaştı.
Şah İsmail taraftarlarının ordunun arkasından isyan çıkarması ihtimaline karşılık 40.000 kişilik bir birlik Kayseri-Sivas arasına bırakıldı. (Bu birlik Memlüklere karşı bir önlem olarakta düşünülebilir.)
2.500 kilometrelik bir mesafe kateden, Safevilerin Osmanlı ordusunun geçeceği güzergahtaki arazileri tahrib etmesi dolayısıyla iaşe sıkıntısı çeken Osmanlı ordusu İran’a girdi. Yavuz, Çaldıran Ovası’nda savaş düzeni aldı.
Yorgunluk ve açlıkla boğuşan Osmanlı ordusunun aynı gün savaşa girmesinin sebebi Yavuz’un ordusunda bulunan bazı askerilerin Şah İsmail ile iletişime geçerek ona meyletmesinden çekinmesinden kaynaklanmaktadır.
Savaş esnasında zor duruma düşen Osmanlı ordusu ateşli silahlar sayesinde üstünlüğü ele aldı. Yaralanan Şah İsmail savaş alanından kaçınca Safevi ordusu dağıldı.
İran Seferi Osmanlı açısından başarılı geçmiştir. Lakin Şah İsmail’i elinden kaçırması ve Safevi varlığına son verememesi Şii sorununun kesin çözümünü engellemiştir.
Çaldıran Seferi esnasında Dulkadiroğulları Beyi Alaüddevle Bozkurt Bey‘e, Osmanlı ordusuna katılması için çağrı yapan 1. Selim Alaüddevle’den red cevabı almıştı. Sefer dönüşünde Turnadağ Zaferi ile Dulkadiroğulları’na son verilerek Anadolu Türk siyasi birliği kesin olarak sağlandı.
Konu tekrarı için biraz soru çözelim mi? Soruya tıkladığınızda cevabı gözükecektir.
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…