9. sınıf tarih dersi Yazının Gelişimi Hakkında Bilgi konusu alt başlığı olan İlk Çağ’da Bilim hakkında bilgi vermeye çalışacağımız yazımız.

İlk Çağ’da Bilim

Bilimin kökleri ilk insanlara kadar uzanır. Günümüz medeniyet düzeyinde her milletin (Mısır, Yunan, Çin, Hint, İran, Arap ve Türk) az yada çok katkısı vardır.

Tarih öncesi devirlerden itibaren insanların gündelik ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken elde ettiği bilgi sonraki dönemlerde bilime kaynaklık etmiştir. Gözlem ve tecrübe ile elde edilen bu bilgiler astronomi, coğrafya ve tıp gibi bilimlerin doğmasını sağlamıştır.

İnsan var olduğu andan itibaren çevresini gözlemlemeye çalışmıştır. Üretim ekonomisine geçilip tarım ile uğraşmaya başlayan insanlar mevsimleri bilmek zorundadır. Gökyüzündeki doğa olaylarını gözlemleyen insanoğlu astronomide hızla gelişmiş ve takvim yapmıştır. Astronominin gelişmesi matematik, fizik ve kimyanında gelişimini tetiklemiştir.

Mezopotamya uygarlıkları ziggurat adı verilen tapınakları sayesinde gözlem yapmışlardır. Ay ve Güneş tutulmalarını hesaplayan Mezopotamyalılar; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn gibi gezegenleri de biliyorlardı. Ayrıca bir yılın uzunluğunu bugünkü hesaba göre sadece 4,5 dakikalık bir hata ile bulmuşlar ve bu birikimleriyle takvim yapmışlardır. (ilk güneş takvimi)

Eski çağlarda insanların astronomi bilminde gelişmesinde ki temel amaç; dünyayı anlamak, rahat ve güvenli yaşamakken, günümüz biliminde amaç her alanda daha ileriye gitmektir.

İlk devirlerden itibaren uzun yaşam ve ölümsüzlük arzulayan insanoğlu hastalıkları tedavi etme çabası ile tıp biliminin gelişmesini sağlamıştır.

Eski Çağ’da coğrafya, daha çok matematik ve tarih ilmiyle iç içe gelişme göstermiştir. Amasya’da yaşamış ve coğrafya konusunda çalışmış Strabon, Anadolu ve çevresinde yaptığı geziler sonucunda on yedi bölümden oluşan “Coğrafya” isimli eseri yazmıştır.

İlk Çağ’da Bilim hakkında ki yazımız ile ilgili yorumlarınızı aşağıdaki yorum yaz kısmından bize ulaştırabilirsiniz.

Yorumlar

Son Yazılar

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı Klasik Sorular 2024, MEB Senaryo ve Kazanım Odaklı

11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…

1 ay önce

11. Sınıf Tarih Dersi 3 Ünite 37 Klasik Soru ile Full Tekrar Çalışma Kağıdı

11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…

1 ay önce

Modelistlik Nedir?

Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…

2 ay önce

12. Sınıf İnkılap Tarihi 1. Dönem 2. Yazılı Klasik 2023

12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…

4 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı 2023-2024 Klasik

11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…

4 ay önce

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı Açık Uçlu Sorular 2023

11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…

6 ay önce