Milli mücadele döneminde TBMM’ye karşı pek çok ayaklanma çıktı. Bu ayaklanma çeşitlerinden biri de İstanbul Hükümeti tarafından çıkarılan isyanlardı.
Büyük Millet Meclisi’ne ve dolayısıyla milli mücadeleye karşı İstanbul hükümeti tarafından çıkarılan ayaklanmalar 8. ve 12. sınıf İnkılap Tarihi dersi konusu olup, LGS, TYT, AYT ve KPSS gibi sınavlarda soru değer taşımaktadır.
Tüm ayaklanmaları bir arada görmek isterseniz şu konu sizin için daha faydalı olabilir. TBMM’ye Karşı Çıkan Ayaklanmalar Hangileridir? Nedenleri ve Sonuçları
İçindekiler
Elbetteki bu ayaklanmalar sadece İstanbul hükümeti tarafından çıkarılmamıştır. Sebepleri şöyledir;
Doğrudan İstanbul Hükümeti tarafından çıkarılan ayaklanmalar bir şifre ile daha akılda kalıcı olabilir. AH İstanbul Hükümeti dediğimizde Anzavur Ayaklanması ve Hilafet Ordusu Ayaklanması rahatça hatırlanabilir.
İnkılap Tarihi dersinden ezber yapmaya çalışıyorsan aşağıdaki videoda toplam 37 adet İnkılap Tarihi şifresi bulunmakta. Bir göz at istersen.
Hilafet ordusunun diğer adı nedir? | Kuvayı İnzibatiye – Sadakat Ordusu |
Kuvayı İnzibatiyenin görev süresi | 18 Nisan 1920 – 14 Haziran 1920 |
Kuvayı İnzibatiyenin komutanı kimdir? | İlk komutanı Süleyman Şefik Paşa, daha sonra Ahmet Anzavur |
Hilafet ordusunun kuruluş sebebi nedir? | Siva Kongresi sonrası gittikçe güçlenen milli mücadele yanlılarının yerel isyanlar ile saf dışı bırakılamayacağını anlayan Damat Fert Paşa’nın düzenli bir orduya ihtiyaç duyması |
Kuvayı İnzibatiyenin kuruluş amacı nedir? | Milli kuvvetleri etkisizleştirmek ve İstanbul Boğazı’ndan uzak tutmak. |
Hilafet Ordusu 18 Nisan 1920 tarihli bir hükümet kararnamesi ile İngilizlerden alınan para ve silah yardımıyla kuruldu. Bu ordu İstanbul yönünde geçiş sağlayana Geyve’nin Milli Kuvvetlerin elinden alınmasını, böylece İzmit ve doğusunda kontrolü İngilizlere geçirmeyi amaçlıyordu.
Hilafet Ordusunun isyanını bastırmakla Ali Fuat (Cebesoy) Paşa görevlendirildi. 20. Kolordu 3 ay süren çatışmalardan sonra Kuvayı İnzibatiye geri püskürttü. Ele başları yakalanarak cezalandırıldı. 14 Haziran 1920’de Hilafet Ordusu dağıtıldı.
Ahmet Anzavur kimdir? | Çerkez kökenlidir. Osmanlı Devleti tarafından mirimiranlık (sivil paşalık) verilmiştir. |
Ahmet Anzavur’un kurduğu ordunun adı nedir? | Kuvayı Muhammediye |
Anzavur İsyanı nerede gerçekleşti? | Güney Marmara’da (Manyas, Susurluk, Gönen, Karacabey dolayları) |
Alaylı bir jandarma subayı iken kendisine paşalık rütbesi verilen Ahmet Anzavur, İstanbul Hükümeti ve İtilaf devletlerinden aldığı destekle Kuvayı Muhammediye adı verilen birlikler kurdu.
Bu birliklerin amacı İngilizlerin boğazlardaki varlığını korumak ve Anadolu’dan gelebilecek tehditleri önlemektir. 2 Kasım 1919’da başlayan isyan Manyas, Susurluk, Gönen ve Uluabad dolaylarında etkili oldu. 28 Kasım 1919’da bastırıldı.
Ahmet Anzavur, aynı bölgede bir defa daha isyan çıkardıysa da Çerkez Ethem tarafından bu ikinci isyan bastırıldı. (15 Nisan 1920)
İstanbul Hükümeti’nin özellikle Damat Ferit’in milli mücadeleye karşı tutumu milli mücadele sürecinin uzamasına sebep oldu. Zira özellikle şeyhülislamdan alınan milli mücadele karşıtı fetva milli güçte bölünmeye sebep oldu.
Bunun yanında ayaklanmalar ile mücadele hem maddi (asker, silah, mermi vs.) hemde manevi kayıplara sebep oldu.
Bu isyanların olumlu tek tarafı ise isyanların süratle bastırılması TBMM’nin otoritesini arttırdı.
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…