San Remo Konferansı, Osmanlı’nın imzaladağı son antlaşma olan Sevr’in taslağının belirlendiği konferanstır. Bu yazımızda San Remo Konferansı nedir? Maddeleri ve Önemi nelerdir? sorularını cevaplamaya çalışacağız.
San Remo Konferansı TYT, AYT ve KPSS gibi sınavlarda soru çıkarabilecek 8. ve 12. sınıf İnkılap Tarihi konusudur.
30 Ekim 1918 tarihinde Osmanlı Devleti, Mondros Mütarekesi ile 1. Dünya Savaşı’ndan mağlup devlet olarak ayrılmıştı. İtilaf Devletleri Paris Barış Konferansı’nda yenilen devletler ile yapacak oldukları barış antlaşmalarının şartları üzerine anlaşmışlar lakin Osmanlı’nın paylaşımı hakkında %100 fikir birliğine varamamışlardır.
Bu sebeple 1. dünya savaşı sonunda imzalanan antlaşmalar arasında en sona kalan Sevr Antlaşması’dır.
Osmanlı ile yapılacak barışın esasları üzerine ilk toplantı 12 Şubat – 10 Mart 1920 tarihleri arasında gerçekleşen Londra Konferansı’dır. Bu konferansta alınan kararlara göre görüşmelere daha sonra San Remo kentinde toplanan konferansta belirlenecekti.
İçindekiler
İtilaf devletlerinin özellikle Osmanlı Devleti ile yapılacak olan barış antlaşmasının esasları belirlemek için düzenledikleri konferanstır. (18-26 Nisan 1920)
San Remo Konferansı’nda görüşülen konular; Sevr Antlaşması’nın esasları, Ortadoğu petrollerinin nasıl paylaşılacağıdır.
Konunun sonunda bulunan soruları cevaplamanız konuyu anlamanız açısından faydalı olabilir.
Sırasıya önce Paris Barış Konferansı, sonra Londra Konferansı (1. İnönü Muharebesi sonrası yapılan Londra Konferansı ile karıştırılmamalıdır.) ile Osmanlı ile yapılacak olan barış şartları hazırlandı. Sevr Antlaşması’nın nihayi hali San Remo’da ortaya çıktı.
İngiltere Başbakanı Lloyd George, Fransa başbakanı Alexandre Millerand, İtalya başbakanı Francesco Nitti ile Japonya, Yunanistan ve Belçika temsilcilerinin katıldı. ABD tarafsız gözlemci olarak katıldı.
EK BİLGİ: San Remo İtalya’dadır. Sultan Vahdeddin‘in İstanbul’dan ayrıldıktan sonra ikamet ve vefat ettiği şehirdir.
San Remo Konferansı aslında uluslararası hukuka aykırıdır. Çünkü taraflardan birisi olan Osmanlı Devleti’ne alınan kararlarda görüş bildirme hakkı verilmemişti.
Dönemin Roma Osmanlı Büyükelçisi Galip Kemali (Söylemezoğlu) konferans başlamadan İtalyan başbakanına yazdığı bir mektupta San Remo’da bir Türk temsilcisinin de bulunması gerektiğini hatırlattı. Türk tarafının insanca ve adil bir barış beklediği; İzmir, Trabzon, Adana, Bitlis, Erzurum ve Trakya nüfusunun çoğunluğunun Türklere ait olduğu gerçeğine dikkat edilmesini ilgililere iletti. Bu muhtıra İtilaf devletleri tarafından dikkate alınmadı.
Dikkat: Osmanlı Heyeti’ne konferans kararları konferanstan sonra bildirilmiştir.
Konferansta aldıkları kararlar ile Osmanlı Devleti’ni parçalayan İtilaf devletleri şartları duyurmak üzere Türk heyetini davet ettiler.
Tevfik Paşa başkanlığıda ki Türk heyeti 11 Mayıs 1920’de Paris’e ulaşarak; barış şartlarını içeren projeyi aldı. Bu belgeyi Osmanlı temsilcilerine vermekle görevlendirilen Fransız Millerand Osmanlı Devleti’nin bir ay içerisinde yazılı olarak görüş bildirmesini istedi.
EK BİLGİ: Ahmet Tevfik Paşa 3 defa sadrazam olmuştur. İlk sadareti 31 Mart Vakasına, 2. sadareti Mütareke dönemine denk gelir. 3. sadereti ile Osmanlı’nın son sadrazamı olarak tarihe geçer. Dolayısıyla padişah mührü onda ve ailesinde kalmıştır. Aynı zamanda Sultan Vahdeddin’in dünürüdür. Ama onu asıl meşhur eden Londra Konferansı esnasında “Ben sözü milletin gerçek temsilcisi olan Bekir Sami Bey’e bırakıyorum” deyişidir. Neyse konu dışına daha fazla çıkmayalım. Ahmet Tevfik Paşa’yı merak edenler üstadın yazısı için buyrun .https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/cumhuriyet-e-gecis-4-kasim-1922-1621501
San Remo’da taslağı inceleyen Tevfik Paşa görüşlerini bir mektupla Sadrazam Damat Ferit Paşa’ya iletti. Tevfik Paşa’ya göre eğer bu taslak kabul edilirse Osmanlı Devleti’nin bağımsızlığı tamamen yok olacaktı.
Geldik konunun sonuna konu bütünlüğü açısından şu konu ile devam etmeniz faydalı olacaktır. Sevr Antlaşması Nedir? Maddeleri ve Önemi
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…