Batum Antlaşması Osmanlı tarihinde pek bilinmeyen lakin enteresan özellikleri olan bir antlaşma. Osmanlı’nın Kafkas Cumhuriyetleri ile doğu sınırını çizen ama pek uzun ömürlü olmayan bir antlaşma.
Antlaşmanın Tarihi | 4 Haziran 1918 |
İmzalandığı Yer | Batum, Gürcistan |
İmzalayan Devletler | Osmanlı Devleti ile Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan arasında imzalanmıştır. |
Batum Antlaşması’nı imzalayanlar | Osmanlı adına Halil Menteşe ve Vehip Paşa Ermenistan adına Avetis Aharonyan, Alexander Khatisyan, M. Babachanian, Ghorghanian Azerbaycan adına Mehmet Emin Resulzade, Mehmet Hasan Hacınski Gürcistan adına Akaki Chkhenkeli |
Brest-Litowsk Antlaşması ile 1. Dünya Savaşı’ndan çekilen Rusya, bu antlaşma ile Kars, Ardahan ve Batum’u Osmanlı’ya bırakmıştı.
Rusya’nın bölgeden çekilmesi ile ortaya çıkan Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan Mavera-i Kafkas (Kafkas Ötesi) Cumhuriyeti’ni kurmuştu.
Bu üç devlet ile Osmanlı arasında Trabzon Konferansı düzenlendi. 30 günden fazla süren konferansta bir netice alınamayınca harekete geçen Osmanlı ordusu Bakü’ye kadar olan yerleri ele geçirdi. Kars, Ardahan, Btum Osmanlı kontrolüne girdi. Osmanlı 3. ordusu Erivan’a 7 km kalıncaya kadar ilerleyince Batum’da barış görüşmeleri başladı.
11 Mayıs–4 Haziran 1918 tarihleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda 3 devletle de ayrı ayrı antlaşmalar yapıldı.
İçindekiler
Ermenistan ile yapılan Batum Antlaşması 14 maddeden oluşmaktadır. Aynı anda yapılan 3 antlaşmanın maddelerine beraber bakalım.
Bu antlaşmayı biz böyle anlatıyoruz peki Ermeniler tarih kitaplarında nasıl anlatıyor diye aklınıza geldiyse buyrun cevabı http://turksandarmenians.marmara.edu.tr/tr/ermenistan-cumhuriyeti-ve-osmanli-imparatorlugu-ile-iliskileri/
Osmanlı Devleti Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası 1914 sınırlarına çekilmek zorunda kalmıştır. Daha sonra Gümrü, Moskova ve Kars Antlaşmaları ile doğu sınırımız şekillenmiştir. Ammavelakin Moskova Antlaşması ile Batum sınırlarımızın dışında kalmıştır. Kars Antlaşması ile bu durum ve doğu sınırımız kesinleşmiştir.
Peki Türkiye Cumhuriyeti’nin doğu sınırı hangi antlaşmalar ile çizildi? Buyur. Doğu Sınırımızın Çizilmesinde Etkili Olan Antlaşmalar
Kaynak: http://www.karam.org.tr/Makaleler/1853298114_10.Mustafa%20SARI.pdf
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…