KPSS değeri taşıyan Kanuni devri iç isyanlar hangileridir? sorusunu bu yazımızda cevaplamaya çalışalım. Kanuni Sultan Süleyman dönemi iç isyanları (Anadolu ve Mısır isyanları) aynı zamanda 10. ve 11. sınıf tarih dersi içinde anlam ifade etmekte. Başlarken önce Kanuni Sultan Süleyman ile ilgili birkaç kelam edelim.
Uyarı: Kanuni yaptığı kanunlardan dolayı Fatih Sultan Mehmed’e benzetilir.
İçindekiler
Kanuni Sultan Süleyman‘ın hükümdarlığının ilk yıllarında Anadolu ve Mısır’da isyanlar çıktı.
AMMA UZATTIN HOCAM HA DİYEN ARKADAŞLARA: Öncelikle Kanuni döneminde çıkan ayaklanmalar ile ilgili yukarıdaki videoda 07:34’de çok güzel bir kodlama var. Bak istersen. Yok Hocam kodlama falan lazım değil diyorsan buyur. Kanuni Dönemi İç İsyanları; Bozok İsyanı (Baba Zünun İsyanı), Kalenderoğlu İsyanı, Canberdi Gazali İsyanı ve Ahmet Paşa İsyanı’dır.
Kanuni Sultan Süleyman dönemi Anadolu isyanları veya başka deyişle celali isyanları; Bozok İsyanı (Baba Zünun İsyanı) ve Kalenderoğlu İsyanı’dır.
Baba Zünnun İsyanının Sebebi: Vergi sorunlu bahane eden Türkmenler, Bozok’ta (Yozgat) Baba Zünnun adında birinin etrafında toplandı. İsyancıların Safevi propagandası etkisinde kaldığı da görülmüştür.
Kalenderoğlu İsyanının Sebebi: Tımarlarının haksız yere ellerinden alındığı iddiası ile bir grup Kalenderoğlu diye birinin etrafında toplanarak ayaklandı.
Bu iki İsyan merkezden yollanan kuvvetler tarafından bastırıldı. Unutulmamalı ki; Yavuz’dan sonra Anadolu’da görülen ayaklanmalar Celali olarak anıldı.
Kanuni döneminde Mısır’da çıkan isyanlar; Canberdi Gazali İsyanı ve Ahmet Paşa İsyanı’dır. Bu iki isyan eyalet isyanları gurubuna de girer.
Canberdi Gazali İsyanının Sebebi: Canberdi Gazali, Memluk komutanlarından birisiydi. Yavuz kendisine sığınan bu kişiyi Şam beylerbeyliğine getirmişti. Kanuni tahta çıktıktan sonra Canberdi Gazali Memlük Devleti’ni kurmak için ayaklandı. Ayaklanma Dulkadiroğlu Şehsuvarbey tarafından bastırıldı.
Uyarı: Bu ayaklanmadan sonra Osmanlı devleti ele geçirilen yeni bir yere o bölge insanını idareci olarak atamadı.
Ahmet Paşa İsyanının Sebebi: Yavuz zamanında, Ahmet Paşa divanda 2. Vezirdi. Protokol uyarınca, Kanuni tahta çıkınca bir vezir (sadrazam) olmayı bekliyordu. Sadrazamlık beklerken Mısır Valiliğine atanan Ahmet Paşa, eski Memluk ileri gelenlerini de yanına alarak isyan etti. İsyan Sadrazam İbrahim Paşa tarafından bastırıldı.
Uyarı: Bu isyan daha çok şahsi nedenlerden kaynaklanmıştır.
OKUMA TAVSİYESİ: Kanuni Sultan Süleyman Dönemi Batı Seferleri & Politikası
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…