Baba-oğul arasında gerçekleşen taht mücadelesi; Karıştıran Savaşı (Uğraşdere Muharebesi) Yavuz Sultan Selim‘e taht yolunu açan savaştır. Bu muharebe 1. Selim’in kaybettiği ilk ve tek savaştır.
KPSS hazırlığı yapan arkadaşlarımızın bu savaşın adını özellikle not alması gerekir. Karışdıran Savaşı bazen direkt olarak sorulmakta, bazen de şıklarda çeldirici olarak kullanılmaktadır.
Tarihi | 3 Ağustos 1511 |
Kimler arasında olmuştur? | II. Bayezid X Şehzade Selim |
Karıştıran Savaşı nerede gerçekleşti? | Çorlu yakınlarında Uğraşdere mevkisinde |
Sonuç | 2. Bayezid’in zaferi. |
İçindekiler
II. Bayezid’in şehzadelerinden Ahmet Amasya’da, Korkut Manisa’da, Şehenşah Konya’da, Selim ise Trabzon sancakbeyi idi. Şehzade Ahmet neredeyse veliaht şehzade konumundaydı. Babası II. Bayezid tarafından tercih ediliyordu.
Şehzadeler arasında en dezavantajlı olan Selim idi. Babasının ani bir şekilde ölmesi durumunda Trabzon’dan tahta yetişmesi mümkün değildi. Diğer kardeşleri başkente daha yakın yerlerde sancakbeyliği yapıyordu. Durumun farkında olan Şehzade Selim, 14 yaşına gelen şehzadesi Süleyman’ın Bolu sancağına atanmasını sağladı. Amasya’da bulunan Şehzade Ahmet, Amasya-İstanbul yolunda bulunan Bolu’nun Şehzade Süleyman‘ın kontrolünde olmasından rahatsız oldu. Şehzade Ahmet’in müdahalesiyle Şehzade Süleyman Bolu sancağından alınınca Şehzada Selim oğlu için Kefe sancağını talep etti. Böylece kayınbabası Kırım Hanı Mengli Giray’ın desteğini daha rahat alabilecekti.
1511 yılında Şehzade Selim Kırım üzerinden Rumeli’ye geçerek kendisine Rumeli’de sancakbeyliği istedi. Gelen baskılar üzerine Şehzade Selim’e Semendire ve Vidin sancakbeyliği verildi. Temmuz ayında Edirne üzerinde Çorlu’ya gelen Şehzade Selim Uğraşdere mevkiinde babası ile yaptığı Karıştıran Savaşı‘nı kaybetti.
Savaş sonrası olabilecekleri önceden kestiren Şehzade Selim, Karadeniz kıyısında kendisini bekleyen gemiler ile Kefe’ye kaçtı. Bu olaylar sonrası II. Bayezid, Şehzade Ahmet’i İstanbul’a davet edince yeniçeriler ayaklandı ve şehre giremeyen Şehzade Ahmet, Konya’ya geçerek padişahlığını ilan etti.
Bu esnada Şehzade Korkut’un İstanbul’a gelmesi, Tokat ve çevresinde çıkan ayaklanmalar ile iş daha da karıştı. Kapıkulları da isyan edince padişah Şehzade Selim’i İstanbul’a çağırmak zorunda kaldı. Yeniçerilerin desteği ile 24 Nisan 1512’de Yavuz Sultan Selim tahta geçti.
BU KONUYU OKUYUNCA ŞU KONUDAN DEVAM ET DERİM: Yavuz Sultan Selim Dönemi Siyasi Olayları Maddeler Halinde
Karıştıran Savaşı’nı kaybeden Şehzade Selim, Yeniçeri desteği ile tahtı kazanmıştır. Böylece Sultan II. Bayezid ise yeniçeri desteği ile çıktığı tahttan yine yeniçeri muhalefeti ile indirilmiş oldu. Dimetoka’da yaşamak isteyen II. Bayezid, yolda Hakk’ın rahmetine kavuştu. Babasının ölümü sonrası Yavuz Sultan Selim, kardeşlerini bertaraf etmek için çalışmalara başladı.
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sınav örneğimiz klasik sorulardan oluşmaktadır. MEB tarafından yayınlanan…
11. Sınıf Tarih dersi 3. üniteyi (DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ) 37 klasik soru ile…
Modelistlik, moda tasarımcılarının çizdikleri modellerin kalıplarını hazırlayan ve üretim aşamasına hazır hale getiren meslektir. Modelistler,…
12. SINIF TC İNKILAP TARİHİ 1. DÖNEM 2. YAZILI sınavımızın cevapları konunun en sonunda bulunan…
11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI cevapları en sondaki videoda. Arzu edersen soruları word…
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 1. Yazılı sorularının cevapları en sondaki videodadır. Sorular word dosyası…