III. Selim Dönemi Olayları

İçindekiler

III. SELİM DÖNEMİ (1789-1807)

I. Abdülhamit’in ölümü üzerine tahta geçti. Bu dönemde Osmanlı hala 3 kıtada idi lakin artık güçlü değildi. III. Selim’in devlet güveniliğini ve kurumların işlerliğini sağlaması gerekiyordu.

Osmanlı-Rus ve Avusturya Savaşları (1787 – 1792)

Sebepleri;

1- Rusların Kırım’ı işgal etmeleri ve Osmanlı topraklarına egemen olmak istemeleri

2- Rusya’nın, Avusturya ile ittifak yaparak Osmanlı Devleti’nin Balkan topraklarını aralarında paylaşmaları

3- Rusya ile Avusturya’nın Osmanlı Devleti’ni yıkarak İstanbul’u almak ve Bizans İmparatorluğu’ nu yeniden kurmak için planlar yapmaları (Grek Projesi)

4- Rusların genişlemesinden kaygı duyan İngiltere ve Prusya’nın Osmanlı Devleti’ni savaşa kışkırtması

Savaşın Gelişimi;

I.  Abdülhamit döneminde, Kırım’ı geri almak ve Rusya’nın emellerine son vermek için Rusya’ya savaş açıldı (1787). Kısa bir süre sonra, Belgrad Antlaşması’yla kaybettiği yerleri geri almak isteyen Avusturya’da Osmanlı’ya savaş açtı. Osmanlı ise Prusya ve İsveç ile ittifak antlaşması yaptı ama bir sonuç alamadı. İki cephede birden savaşmak zorunda kalan Osmanlı ağır yenilgiler aldı.

Prusya’nın, Osmanlı ile ittifak yaparak Avusturya sınırına asker yığması ve Fransız  ihtilali’nin yaydığı milliyetçilik fikrinin ülke bütünlüğünü tehdit etmesi üzerine Avusturya, Osmanlı Devleti’yle Ziştovi Antlaşması’nı imzaladı (1791).

Osmanlı Devleti’yle Rusya arasındaki savaş ise 1792 Yaş Antlaşması ile sona erdi. Bu anlaşmayla Kırım’ın Rusya’ya ait olduğu kabul edildi.

 Osmanlı – Fransız Savaşı (1798 – 1801) konu anlatımı için tıklayınız.


] }

Tavsiye Konular

XVIII

Dakya Projesi Hakkında Kısa Bilgi

Dakya Projesi Hakkında Kısa Bilgi Osmanlı topraklarını paylaşmak üzere Rusya ve Avusturya tarafından hazırlanan projedir. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir