TBMM’yi Tanıyan Devletler

TBMM açıldığı andan itibaren hemen bütün dünya devletleri tarafından tanınmadı. TBMM’yi tanıyan devletler zamanla ortaya çıktı. TBMM’yi tanıyan tüm devletler aynı zamanda Sevr Antlaşması’nı reddeden, Misak-ı Milli’yi tanıyan devletlerdir.

Konunun içinde TBMM yi tanıyan ilk devletler kodlaması var. Haberin olsun.

TBMM’yi Tanıyan İlk Devletler konusu ortaokul ve lise İnkılap Tarihi derslerinin müfredatında yer almaktadır. Parça parça işlendiğinden öğrencilerin genellikle kafasının karışmasına sebep olmaktadır. Aynı şekilde KPSS’ye hazırlanan arkadaşlarımız içinde sorun teşkil etmektedir.

TBMM'yi Tanıyan Devletler
TBMM’yi Tanıyan Devletler

İçindekiler

TBMM’yi Tanıyan Devletler Sırasıyla

Lafı uzatma bana acil cevap lazım Hocam diyen arkadaşlar için 🙂 TBMM’yi tanıyan ilk devletler sırasıyla şunlardır; Ermenistan, Afganistan, Sovyet Rusya ve Fransa’dır. Benim işim bitti bana müsaade deme. Okumaya devam et. Unutma şeytan ayrıntıda gizlidir.

Yeni kurulan meclisin tanınması için önce rüştünü ispatlaması gerekiyordu. Ülke işgal altındaydı. Yunanlılara karşı kazanılan 1. İnönü Muharebesi ile TBMM tüm dünyaya var olduğunu kanıtladı. Sonrasında da hem TBMM, hem Misak-ı Milli’yi tanıyan hem de Sevr Antlaşması’nı reddeden devletlerin sayısı her geçen gün artmaya başladı.

KODLAMA ZAMANI: TBMM’yi tanıyan devletleri FARE veya SEFA kodlamasıyla hatırlanabilir. Ben SEFA şifresini daha çok seviyorum. TBMM tanınmanın SEFAsını sürdü. FARE kodlamasında devletler Fransa, Afganistan, Rusya ve Ermenistan. SEFA kodlamasında ise Sovyet Rusya, Ermenistan, Fransa ve Afganistan. DİKKAT: Bu kodlamaların hiçbiri TBMM’yi tanıyan ilk devletleri sırasıyla öğretmez.

TBMM’yi Tanıyan İlk Devlet

Milli Mücadele esnasında Doğu Cephesi’nde Kazım Karabekir’in komutanlığında ki Türk ordusu Ermenistan’a karşı galip geldi. Akabinde Ermenistan’la 3 Aralık 1920’de Gümrü Antlaşması yapıldı. Bu antlaşmayla Ermenistan TBMM’yi tanıyan ilk devlet oldu. Aynı zamanda hem Misak-ı Milli’yi tanıdı hem de Sevr Antlaşması’na dayanan Doğu Anadolu bölgesinden iddia ettiği haklarından da vazgeçtiğini dünyaya ilan etmiş oldu.

OKUMA TAVSİYESİ: Gümrü Antlaşması’nın Maddeleri ve Önemi

TBMM’yi Tanıyan İlk Müslüman Devlet

1. İnönü Muharebesi sonrası Moskova’da bulunan Türk Heyeti Sovyet Rusya ile müzakereler yapıyordu. Türk Heyeti’nde Ali Fuat Paşa, Dr. Rıza Nur ve Yusuf Kemal Tengirşenk bulunmaktaydı.

1919 yılında bağımsızlığını ilan eden Afganistan, Hindistan tarafından İngiltere, Türkmenistan tarafından Rusya ile komşu idi. İngiltere baskısı sebebiyle Rusya’nın desteğini almak isteyen Afganistan’da bu esnada Moskova’ya elçilik heyeti göndermişti. Moskova’da görüşen iki heyet bir dostluk ve ittifak antlaşması imzaladılar. 1 Mart 1921 tarihli bu dostluk antlaşması ile TBMM’yi tanıyan ilk İslam devleti olmuştur.

OKUMA TAVSİYESİ: Afganistan Dostluk Antlaşması

TBMM’yi Tanıyan İlk Büyük Avrupa Devleti

Rusya 1. Dünya Savaşı’ndan Brest-Litowsk Antlaşması’yla çekilmişti. Sonrasında Ermenistan Doğu Anadolu coğrafyasında taleplerde bulununca Türk ordusu Kazım Karabekir önderliğinde devreye girdi. Yenilen Ermenilerle Gümrü Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmanın Sovyet Rusya tarafından da onaylanmasını isteyen Mustafa Kemal, Ali Fuad Paşa’yı Moskova’ya gönderdi. Görüşmeler neticesinde iki devlet arasında Moskova Antlaşması imza edildi. (16 Mart 1920)

Bu antlaşma ile Misak-ı Milli’den ilk defa taviz verildi. Batum elimizden çıktı. Misak-ı Milli’den verilen tavizlere bir bak istersen Misak-ı Milliden Verilen Tavizler

Moskova Antlaşması ile Rusya, TBMM’yi tanıyan ilk büyük Avrupa devleti oldu. Rusya ile yapılan bu antlaşma Sevr Antlaşması’nın büyük bir Avrupa devleti tarafından reddedilmesi, Misak-ı Milli’nin tanınması açısından çok önemlidir.

OKUMA TAVSİYESİ: Moskova Antlaşması

TBMM’yi Tanıyan İlk İtilaf Devleti

1. Dünya Savaşı sonrasında itilaf devletlerinin Ortadoğu politikalarından uyuşmazlıklar başladı. Diğer itilaf devletleriyle anlaşamayan Fransa TBMM Hükümeti ile irtibat kurmak için Franklin-Buyyon’u Ankara’ya gönderdi. Mustafa Kemal, Buyyon ile yaptığı görüşmelerde özellikle Misak-ı Milli’nin tanınması konusuna yoğunlaştı. Lakin Fransa Sakarya Meydan Muharebesi’nin sonuna kadar bekledi. Sakarya Zaferi bütün soru işaretlerini ortadan kaldırınca 20 Ekim 1921’de Fransa ile Ankara Antlaşması yapıldı.

Ankara Antlaşması ile güney sınırımız çizilmiş oldu. Böylece Fransa’da TBMM’yi tanıyan ilk itilaf devleti oldu. Bu durum aynı zamanda itilaf devletleri arasındaki görüş ayrılıklarını gün yüzüne çıkmış halidir.

OKUMA TAVSİYESİ: Ankara Antlaşması’nın Maddeleri ve Önemi (20 Ekim 1921)

TBMM’yi Tanıyan Son İtilaf Devleti

İtilaf devletlerinden İngiltere ve İtalya Mudanya Ateşkes Antlaşması ile TBMM’yi tanıyan devletler kervanına katıldı. Böylece bu iki devlet aynı zamanda TBMM’yi tanıyan son itilaf devletleri oldu.

SONUÇ

ÖZELLİKTANIYAN DEVLETANTLAŞMA
TBMM’yi Tanıyan İlk DevletErmenistanGümrü Antlaşması
TBMM’yi Tanıyan İlk Müslüman DevletAfganistanAfganistan Dostluk Antlaşması
TBMM’yi Tanıyan İlk Büyük Avrupa DevletiSovyet RusyaMoskova Antlaşması
TBMM’yi Tanıyan İlk İtilaf DevletiFransaAnkara Antlaşması (1921)
TBMM’yi Tanıyan Son İtilaf Devletiİngiltere ve İtalyaMudanya Ateşkes Antlaşması

TBMM’yi tanıyan devletler dediğimizde şunu özellikle açıklamamız gerekir. İtilaf devletlerinin tamamı aslında TBMM Hükümetini Londra Konferansı’na davet ederek TBMM’yi hep beraber tanımış olmuşlardır.Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet


] }

Tavsiye Konular

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Batı Cephesi’nde Yunanlılara karşı yapılan savaşların dördüncü olan Sakarya Meydan Muharebesi ile Yunanlıların taarruz gücü …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir