İlk Türk devletlerindeki kut anlayışını devletin devamlılığı açısından arkadaşlarınızla tartışınız.
Kağan vefat ettiğinde yerine hanedan üyelerinin tamamı geçebiliyordu. Veraset anlayışında net kurallar yoktu. Zira kut tüm aileye verilmişti. Bu durum taht kavgalarına ve devletin güçten düşmesine sebeb oluyordu. Güçten düşen devlet ise yıkılıyordu.
ETKİNLİK
Yukarıdaki Orhun Kitabeleri’yle ilgili metni inceleyiniz. Edindiğiniz bilgilerden hareketle hükümdarın görevlerini verilen örnekteki gibi yazınız. (Metin aşağıdadır. 🙂
• Sosyal devlet anlayışı ile ülkeyi idare eder.
• Sosyal devlet anlayışı ile halkını korur, kollar.
• Sosyal devlet anlayışı ile halkın refahını sağlar.
• Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde halkın barış içinde yaşaması için gereken tedbirleri alır.
HÜKÜMDARLARIN GÖREVLERİ
Orhun Kitabeleri’nde hükümdarın görevleriyle ilgili şu ifadeler yer almaktadır:
Türk milleti için gece uyumadım, gündüz oturmadım. Küçük kardeşim Kül Tigin ile, iki şad ile öle yite kazandım. Öyle kazanıp bütün milleti ateş, su kılmadım. Ben kendim kağan oturduğumda her yere.
Gitmiş olan millet öle yite yaya olarak, çıplak olarak dönüp geldi. Milleti besleyeyim diye kuzeyde Oğuz kavmine doğru; Doğuda Kıtay, Tatabı kavmine doğru; güneyde Çin’e doğru on iki defa ordu sevk ettim, savaştım.
Tanrı bağışlasın, devletim var olduğu için, kısmetim var olduğu için ölecek milleti diriltip besledim. Çıplak milleti elbiseli, fakir milleti zengin kıldım. Az milleti çok kıldım. Değerli illiden, değerli kağanlıdan daha iyi kıldım. Dört taraftaki milleti hep tabi kıldım, düşmansız kıldım.