Osmanlı Devleti temelde monarşik bir devletti. Ülke Osmanlı hanedanı tarafından yönetilmekteydi. Bu sebeple şehzadelerin eğitimi için sancağa çıkma usulü çok önemliydi. Zira şehzadeler müstakbel Osmanlı padişahı idi. Sancak sistemi sayesinde bir sancağı yöneten şehzade devlet tecrübesi kazanmış oluyor, ilerleyen zamanlarda padişah olması durumunda ise acemilik çekmeden ülke yönetimini sağlayabiliyordu. KPSS’ye hazırlanan arkadaşım yazının uzunluğundan korkma. Aklına takılan bütün soruların cevabını …
Devamını OkuHasan BURAN
10. Sınıf Tarih Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Test
10. SINIF TARİH DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI SINAVI 2. 3. VE 4. ÜNİTENİN YANINDA 5. ÜNİTEDE 1520-1595 YILLARI ARASINDAKİ BAŞLICA SİYASİ GELİŞMELERE KADARDIR. 10. Sınıf Tarih Dersi 2. Dönem 1. Yazılının klasik sorulardan oluşan bir örneği lazım ise buyur. 10. Sınıf Tarih Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Klasik 10. Sınıf Tarih Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Test Soruları 1–Aşağıdakilerden …
Devamını Oku11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı Klasik ve Video Çözümlü
11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı sorularımız 3. ve 4. üniteden hazırlanmıştır. Klasik, doğru yanlış, eşleştirme sorularından oluşmaktadır. Soruları çözmeye başlamadan aşağıdaki oynatma listelerine bir çalış derim. Başka yazılı örnekleri de var sitemizde 11. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı için. Aşağıdaki linklere tıkla istersen. Başka bir yazılı örneği 11. Sınıf Tarih Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Bir tane …
Devamını Oku9. Sınıf Tarih Dersi 2. Dönem 1. Yazılı – Klasik
9. Sınıf Tarih Dersi 2. Dönem 1. Yazılı sınavımızı boşluk doldurma ve klasik sorulardan oluşturduk. Sorulara başlamadan önce aşağıdaki oynatma listelerimize göz atmanızı tavsiye ederim. 9. Sınıf Tarih 3. Ünite Orta Çağ’da Dünya 9. Sınıf Tarih 4. Ünite İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası 9. Sınıf Tarih Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Soruları Cevaplar en sonda ki video da. Önce …
Devamını OkuArtan İşten Ayrılmalar ve Hukuki Seçenekler
Artan işten ayrılmalar ve hukuki seçenekler İş yerinde yaşanan işçi – işveren kaynaklı sorunlar sonucu, işveren, işçiyi hiçbir sebep göstermeksizin işten çıkarabilir. Bu durumda işçi, işverenine dava açarak işe iadesini talep edebilir. İşçi tarafından açılan bu dava işe iade davasıdır. İşe iade davasına, sözleşme maddelerinin işveren tarafından tek taraflı fesih edildiğini düşünen tüm işçiler başvurabilir. İşe İade Davası Şartları Nedir? …
Devamını OkuAslıhanlar ve Dumlupınar Muharebeleri Sebebi Sonucu
Aslıhanlar ve Dumlupınar Muharebeleri, 2. İnönü Muharebesi sonrası Türk ordusu tarafından gerçekleştirilen başarısız taarruz savaşıdır. Yaşanan başarısızlık Türk ordusunun henüz taarruz gücünde olmadığını göstermiştir. Aslıhanlar ve Dumlupınar Muharebelerinden lise müfredatında pek söz edilmez. Ama KPSS hazırlığı yapan arkadaşlarımız dikkat etmeli. Burada ki Dumlupınar, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde ki Dumlupınar ile karıştırılmamalı. Tarihi8-15 Nisan 1921TaraflarYunan Krallığı X Ankara HükümetiTürk Ordusu KomutanıMirliva Refet …
Devamını OkuYed-i Vahid Nedir? Hangi Antlaşmayla Kaldırıldı?
Padişah 2. Mahmud döneminde uygulanmaya başlayan Yed-i Vahid sistemi, ülkede ihtiyaç duyulan bazı yerli hammaddelerin alım ve satımının sadece devletin belirlediği kişilerce yapılabilmesidir. Bu sistemle Osmanlı bu hammaddelerin yurt dışına çıkışını engellemeye çalışmıştır. Yani bir tekel sistemidir. KPSS ve üniversite sınav hazırlığı yapan arkadaşım bu kavrama dikkat et. Sorularda karşına çıkabilir. En son da video var. Baltalimanı Antlaşması ile bu …
Devamını Oku1828 Türkmençay Antlaşması Maddeleri ve Önemi
Türkmençay Antlaşması, 10 Şubat 1828 tarihinde Rusya ile İran (Kaçar Hanedanlığı) arasında yapılmıştır. Bu antlaşma ile iki devlet Azerbaycan’ı aralarında paylaşmışlardır. Malesef bu konu lise ders müfredatımızda pek geçmez. KPSS hazırlığı yapan arkadaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Antlaşmanın Tarihi10 Şubat 1828Antlaşmanın TaraflarıRusya ile Kaçar Hanedanlığı AmacıRusya ile İran’ın Azerbaycan’ı aralarında paylaşmak istemesi 19. yy. başlarında Kafkasya’ya yönelen Rusya karşısında Azerbaycan hanlıkları …
Devamını Oku9. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI (TEST)
9. sınıf tarih 1. dönem 2. yazılı öncesi aşağıdaki oynatma listelerine bir bak istersen. 9. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI Cevaplar en son da. 1-Geçmişteki insan faaliyetlerini, neden-sonuç ilişkisi içerisinde yer göstererek ve belgelerden yararlanarak araştıran bilim dalına tarih denir. Bu tanımda tarih biliminin hangi özelliğine yer verilmemiştir? A) Kaynaklardan faydalandığı B) Nedenselliğe sahip olduğu C) Kronolojiye yer …
Devamını Oku11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI (TEST)
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 2. yazılı öncesi aşağıdaki oynatma listelerine bir göz at istersen. 11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI Cevaplar konunun en sonunda 1. Avrupa’da “Rönesans” ile bilim, kültür ve sanat alanlarında gelişmeler sağlanırken, “Reform” ile din alanında yeniden yapılanma gerçekleşmiştir. Rönesans ve Reform hareketlerinin; I. Kilisenin itibarının azalması, II. Özgür düşüncenin gelişmesi, III. Avrupa’da “Üniversite” …
Devamını Oku