Padişah 2. Mahmud döneminde uygulanmaya başlayan Yed-i Vahid sistemi, ülkede ihtiyaç duyulan bazı yerli hammaddelerin alım ve satımının sadece devletin belirlediği kişilerce yapılabilmesidir. Bu sistemle Osmanlı bu hammaddelerin yurt dışına çıkışını engellemeye çalışmıştır. Yani bir tekel sistemidir. KPSS ve üniversite sınav hazırlığı yapan arkadaşım bu kavrama dikkat et. Sorularda karşına çıkabilir. En son da video var. Baltalimanı Antlaşması ile bu …
Devamını OkuHasan BURAN
1828 Türkmençay Antlaşması Maddeleri ve Önemi
Türkmençay Antlaşması, 10 Şubat 1828 tarihinde Rusya ile İran (Kaçar Hanedanlığı) arasında yapılmıştır. Bu antlaşma ile iki devlet Azerbaycan’ı aralarında paylaşmışlardır. Malesef bu konu lise ders müfredatımızda pek geçmez. KPSS hazırlığı yapan arkadaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Antlaşmanın Tarihi10 Şubat 1828Antlaşmanın TaraflarıRusya ile Kaçar Hanedanlığı AmacıRusya ile İran’ın Azerbaycan’ı aralarında paylaşmak istemesi 19. yy. başlarında Kafkasya’ya yönelen Rusya karşısında Azerbaycan hanlıkları …
Devamını Oku9. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI (TEST)
9. sınıf tarih 1. dönem 2. yazılı öncesi aşağıdaki oynatma listelerine bir bak istersen. 9. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI Cevaplar en son da. 1-Geçmişteki insan faaliyetlerini, neden-sonuç ilişkisi içerisinde yer göstererek ve belgelerden yararlanarak araştıran bilim dalına tarih denir. Bu tanımda tarih biliminin hangi özelliğine yer verilmemiştir? A) Kaynaklardan faydalandığı B) Nedenselliğe sahip olduğu C) Kronolojiye yer …
Devamını Oku11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI (TEST)
11. Sınıf Tarih 1. Dönem 2. yazılı öncesi aşağıdaki oynatma listelerine bir göz at istersen. 11. SINIF TARİH 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI Cevaplar konunun en sonunda 1. Avrupa’da “Rönesans” ile bilim, kültür ve sanat alanlarında gelişmeler sağlanırken, “Reform” ile din alanında yeniden yapılanma gerçekleşmiştir. Rönesans ve Reform hareketlerinin; I. Kilisenin itibarının azalması, II. Özgür düşüncenin gelişmesi, III. Avrupa’da “Üniversite” …
Devamını OkuTC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILI (TEST)
12. Sınıf TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILI (TEST) sınavı öncesi bir test formatında sınav daha çözmek istersen buyur. 12. Sınıf İnkılap Tarihi 1. Dönem 2. Yazılı (Test) TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILISORULARI Cevaplar en sonda. 1- Aşağıdakilerden cemiyetlerden hangisi Mustafa Kemal tarafından Şam’da kurulmuştur? A) Felah-ı Vatan B) Vatan ve …
Devamını Oku10. Sınıf Tarih Dersi 1. Dönem 2. Yazılı ( 30 Test Sorusu)
10. Sınıf Tarih Dersi 1. Dönem 2. Yazılı öncesi şu konu anlatım videolarına bak istersen. 10. Sınıf Tarih Dersi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Sınavın cevapları en sonda ki video da. SORU 1: Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? A) 1. Murat – Şehit düşen ilk ve tek Osmanlı padişahıdır. B) 1. Bayezid – Esir düşen ilk ve tek Osmanlı padişahıdır. C) …
Devamını Oku10. SINIF TARİH 1. DÖNEM 1. YAZILI
10. Sınıf Tarih Dersi 1. dönem 1. yazılı sorularının cevapları en sondadır. 10. SINIF TARİH 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI 1.BÖLÜM 1- ( ) Eretna Beyliği Kösedağ Savaşı sonrası kurulan 2. Dönem beyliklerindendir. 2- ( ) El Cezeri Danışmendliler Beyliği sınırları içinde yaşamıştır. 3- ( ) Haçlıların amaçlarına ulaştıkları tek haçlı seferi 1. Haçlı Seferi’dir. 4- ( ) Türkiye Selçuklularına …
Devamını Oku11. SINIF TARİH DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI
11. Sınıf Tarih 1. dönem 1. yazılı sorularının cevapları konunun sonundaki videoda. Arzu edersen önce aşağıdaki videoyu seyredebilirsin. 11. SINIF TARİH DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI 1.BÖLÜM 1- Bugünkü Türkiye İran sınırının ana hatları 1639 Kasrı Şirin Antlaşması ile belirlenmiştir.(……) 2- Hoçova Meydan Savaşı’nı Osmanlılar Avusturya’ya karşı kazanmışlardır. (……) 3- II. Osman (Genç) Dönemi’nde (1618-1622) Safevilere karşı Hotin seferi …
Devamını OkuAtatürk Döneminde Türkiye’nin Üye Olduğu Uluslararası Kuruluşlar
Atatürk döneminde Türkiye Cumhuriyeti, dış politikasında temel kabul ettiği “Yurtta sulh, cihanda sulh” düsturu çerçevesinde pek çok uluslararası kuruluş, pakt ve anlaşmaya katılmıştır. Özellikle KPSS hazırlığı yapan arkadaşlar diyorlar ki “Hocam çok uzatmadan Atatürk Döneminde Türkiye’nin Üye Olduğu Uluslararası Kuruluşlar nelerdir? sorusuna cevap verseniz. Buyur kronolojik sırayla cevap arkadaşım. Cenevre Silahsızlanma Konferansı (1928), Briand-Kellog Paktı (1929), Litvinov Paktı (1929), Milletler …
Devamını Oku10. Sınıf Tarih Dersi 2. Dönem 2. Yazılı
1) Aşağıdakilerden hangisi İstanbul’un fethinin nedenleri arasında yer almaz? a)Kentin dinsel önemi b)Anadolu ve Rumeli toprakları arasında bağlantı sağlama isteği c)Bizans’ın Anadolu beyliklerini Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtması d)İstanbul’un jeopolitik konumu e)Bizans’ın Osmanlı Devleti’ne sürekli saldırılar düzenlemesi 2) -Aşağıdakilerden hangisi İstanbul’un fethinin sonuçları arasında yer almaz? a)Osmanlı Devleti imparatorluk seviyesine yükseldi. b)Baharat yolları Osmanlı kontrolüne girdi. c)Osmanlı Devleti’nin Yükselme …
Devamını Oku