İçindekiler
Avrupa Ekonomik Topluluğundan (AET) Avrupa Birliğine (AB)
AET, 1957’de imzalanan Roma Antlaşması’yla kurulmuştur. Birliğin kuruluş amacı üye ülkeler arasında gümrük birliğini sağlamaktır.
1 Temmuz 1968’de üye ülkeler arasında (Batı Almanya, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika, İtalya) gümrük vergileri kaldırılmıştır. Ancak Roma Antlaşması’nın nihai hedefi sadece ekonomik değil tarım, ulaştırma, rekabet konularında ortak politikalar üretme, parasal birlik sağlama, dış politika ve güvenlik konularında işbirliğini de öngörmektedir.
Altı üye ülke arasında sağlanan ve başarılı olduğu görülen bu örgütlenme 1972’de İngiltere, Danimarka ve İrlanda’nın katılımıyla daha da güçlü hale gelmiştir.
1973 ve 1979’daki petrol krizleri üye ülkeler arasındaki dayanışma ve işbirliğini daha da artırmıştır.
7 Şubat 1992’de imzalanan ve Kasım 1993’te yürürlüğe giren “Maastricht Antlaşması” ile Avrupa Topluluğu, Avrupa Birliği adını almıştır.
SSCB’nin dağılmasıyla ortaya çıkan yeni dünya düzeninde AB daha etkin bir güç haline gelebilmek için genişleme siyasetine yönelmiştir. Ancak bu süreç birliğe katılımların belirli kriterlere göre yapılmasını da zorunlu hale getirmiştir.
Günümüzde üye sayısı 27’ye ulaşmıştır.
AB, aday ülkelerin birliğin aradığı ekonomik ve siyasi kriterlere ulaşabilmesi için oluşturulan fonlardan destek almasını sağlamaktadır. AB’ye üye ülkeler Avrupa Parlamentosu ve Konseyinde temsil edilmektedirler. Böylece birliğin geleceğine yönelik karar alma sürecine de katılmaktadırlar.
Birliğin amaçları arasında ortak bir Avrupa kültürünün oluşturulması da yer almaktadır. Bu amaçla üye ülkeler arasında eğitim ve kültürel alanda işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar da yapılmaktadır.
Kopenhag Kriterleri Kısaca
Maastricht Kriterleri Özet