Londra Konferansı Hakkında Kısa Bilgi

Londra Konferansı Hakkında Kısa Bilgi konulu yazımız İnkılap Tarihi dersi Kurtuluş Savaşında Cepheler ünitesi alt başlığı olan Batı Cephesi dahilindedir.

İçindekiler

Londra Konferansı

? 1. İnönü Savaşı’nın kazanılması ile İtilaf Devletleri arasındaki görüş ayrlıkları daha da artmıştır. İngiltere gerek bu görüş ayrılıklarını gidermek, gerekse Sevr‘i diplomatik yollardan TBMM’ye kabul ettirmek için bu konferansı düzenledi. Konferansın toplanmasında TBMM’nin doğuda ve güneyde kazandığı başarıların yanı sıra Yunanlara zaman kazandırma düşüncesi de etkili olmuştur.

? TBMM’yi doğrudan tanımak istemeyen İtilaf Devletleri çağrıyı İstanbul hükumetine yaptılar. Bu çağrı içinde TBMM’yi de konferansa davet ettiler. Mustafa Kemal, TBMM’ye özel çağrı olmazsa konferansa katılmayacaklarını duyurdu. Bunun üzerine İtalya aracılığıyla TBMM de ayrıca çağrıldı.

? İtilafların Ankara ve İstanbul hükümetlerinin birlikte çağırmalarının amacı hükümet arasındaki görüş ayrlıklardan faydalanmaktadır. İstanbul Hükümeti adına sadrazam Tevfik Paşa, Ankara adına da Dış İşleri Bakanı Bekir Sami Bey katıldı. Tevfik Paşa konferansta sözü Ankara’ya bıraktı.

? İtilaflar Sevr Antlaşmasını ufak değişikliklerle TBMM’ye kabul ettirmek istediler. TBMM’nin amacı ise Misak-ı Milli’yi gerçekleştirmekti. Haliyle böyle bir ortamda görüşmelerden sonuç çıkmamıştır.

Londra Konferansının Önemi

? İtilaf Devletleri TBMM’yi ilk kez tanımışlardır.

? TBMM, Misak-i Milli’yi uluslararası alanda ilk kez tanıtma fırsatını yakalamıştır.

? TBMM, konferansa katılmakla barıştan kaçan taraf olmadığını, diplomatik çözümü de savunduğunu ortaya koymuştur.

Londra Konferansı Hakkında Kısa Bilgi konulu yazımızı okudunuz. Konuyla ilgili bir diğer yazımız olan Londra Konferansı ve Önemi Maddeler Halinde okuabilirsiniz.

Kaydet

Kaydet


] }

Tavsiye Konular

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Batı Cephesi’nde Yunanlılara karşı yapılan savaşların dördüncü olan Sakarya Meydan Muharebesi ile Yunanlıların taarruz gücü …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir