1. İnönü Savaşı, Batı Cephesinde Yunanlılar ile düzenli Türk ordusu arasında yapılan ilk savaştır. Türk ordusunun galibiyeti ile sonuçlanan bu savaş Türk halkına büyük moral kazandırmıştır.
Konu içeriğinde videolarım var. Kodlamalarla anlatıyorum konuyu, bak istersen.
1. İnönü Savaşının Sebepleri ve Sonuçları, 12. sınıf İnkılap Tarihi müfredatında yer almaktadır. TYT, AYT ve KPSS hazırlığı yapan arkadaşlarım konunun önemini zaten biliyor.
Tarih | 6-11 Ocak 1921 |
Savaşın Tarafları | Yunanistan X TBMM Hükümeti |
Yunan kaynaklarında savaşın adı | I. İnönü Savaşı‘nın Yunanistan Tarihindeki adı Taarruz-î Keşif Savaşıdır. Trikupis, anılarında bu savaştan Avgin Savaşı olarak bahsetmektedir. |
Türk Ordusu Komutanı | Albay İsmet Bey |
Savaşın Gerçekleştiği Yer | İnönü (Eskişehir’in ilçesi) |
Savaşın Türü | Yunanlılar açısından taarruz, Türkler açısından savunma savaşıdır. |
Sonucu | Yunan taarruzu durduruldu. (Kesin Türk galibiyeti) |
Gediz Muharebelerinde yaşanan başarısızlık sonrası düzenli orduya geçiş hızlanmıştır. Ali Fuat Paşa Ankara’ya çağırılarak Moskova Büyükelçiliği’ne atandı.
Ardından Batı Cephesi, Batı ve Güney olmak üzere ikiye bölündü. Batı Cephesi Komutanlığına Albay İsmet Bey, Güney Cephesi Komutanlığına ise Albay Refet Bey getirildi.
İçindekiler
1. İnönü Savaşının Sebepleri
6-10 Ocak 1921 tarihleri arasında Yunanlılar ile TBMM’nin kurduğu düzenli ordu arasında yapılmıştır. 1. İnönü Muharebesi’nde Komutan Albay İsmet Bey’dir. Savaşın nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Yunanların, Kütahya Eskişehir demir yollarını ele geçirip Ankara’ya ulaşmak istemesi
- TBMM’ye Sevr’i zorla kabul ettirmek istemeleri.
- İngilizlerin bu yöndeki telkinleri
- Yunanların, Çerkes Ethem İsyanı’nından faydalanmak istemeleri
1. İnönü Savaşının Sonuçları
1. İnönü Savaşı ulusal (iç) ve uluslararası (dış) politikada pek çok sonuç doğurmuştur. Savaş sonrası meydana gelen gelişmeler şöyledir;
BİR BAK DERİM: Savaşın sonuçlarını kodlama ile öğrenmek istersen bir bak derim. 1. İnönü Savaşının Sonuçları MİLAT Kodlaması
1. İnönü Savaşının İç Sonuçları
- TBMM’nin kurduğu düzenli ordu ilk zaferini kazanmıştır.
- Albay İsmet Bey, paşalığa (tuğgeneral) terfi etmiştir.
- TBMM’nin ülke içindeki otoritesi ve TBMM’ye olan güven artmıştır.
- Düzenli ordu mu Kuva-i Milliye mi tartışması düzenli ordu lehinde noktalanmıştır.
- TBMM, yeni Türk devletinin ilk anayasası olan Teşkilat–ı Esasiye Kanunu‘nu (1921 Anayasası) hazırlamıştır.
- TBMM, 12 Mart 1921’de İstiklal Marşı’nı kabul etmiştir.
1. İnönü Savaşı’nın Dış Sonuçları
- İtilaf Devletleri TBMM’yi Londra Konferansı ‘na çağırdılar.
- TBMM, Afganistan’la dostluk antlaşması imzaladı.
- TBMM, Sovyet Rusya ile Moskova Dostluk Antlaşması‘nı imzaladı.
KONU BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN BAK DERİM: Batı Cephesi Savaşları ve Sonuçları
Sonuç
İngiliz teşvikli Yunanlıların, Megola İdea çerçevesinde gerçekleştirdikleri ilk taarruz savaşıdır 1. İnönü. Temel amaçları sonraki savaşlarda da olacağı gibi Ankara’yı alıp, TBMM’yi dağıtıp Sevr’i Türk halkına zorla kabul ettirmektir. Yunanlılar bu planları yaparken Çerkez Ethem İsyanı’nı da bir avantaj olarak değerlendirmek istemiştir.
Yeni kurulan TBMM’nin yine yeni kurulan düzenli ordusunun ilk ciddi sınavıdır aynı zamanda bu savaş. Alınan bu galibiyet, Türk halkına müthiş bir moral sağlamış, Türk Ordusu’na, TBMM’ye ve Mustafa Kemal’e güveni arttırmıştır.
Savaşın kazanılması ile rüştünü ispatlayan TBMM, devlet olma yönünde iki önemi adım atarak, 1921 Anayasası’nı ve İstiklal Marşı’nı kabul etmiştir. Yine aynı savaş dış politikada Sovyet Rusya ile Moskova, Afganistan’la dostluk antlaşmalarına vesile olmuştur. Böylece genç TBMM, uluslararası arenada yalnızlıktan kurtulmuştur. Ayrıca Londra Konferansı’na davet alınmıştır. İtilaf devletlerinin Sevr’i yumuşatarak kabul ettirme çabasına girişeceği bilinmesine rağmen Londra Konferansı’na katılarak İtilaf devletlerinin TBMM hükümetini tanıması sağlanmıştır ki bu da çok büyük bir kazançtır.
fena