Osmanlı Devleti’nin eyalet sisteminde eyaletler Salyaneli, Salyanesiz, Özel Yönetimli (imtiyazlı) olmak üzere 3’e ayrılırdı. Osmanlı’da Vergi Vermeyen Eyaletler Hangileridir? diye sorduğumuzda özel yönetimli eyaletlerden 2 tanesi vergi vermiyordu. Bunlar; Hicaz ve Kırım eyaletleri idi. Peki Neden?
DİKKAT: Salyenesiz eyeletler (yani yıllıksız) Osmanlı merkez hazinesine vergi vermez lakin o eyaletlerde tımar sistemi çerçevesinde vergi toplanır. Bu vergi ile memur ve asker maaşları karşılanır.
İçindekiler
Osmanlı’da Vergi Vermeyen Eyaletler
Kırım Eyaleti
İmtiyazlı eyaletlerden olan Kırım vergi vermeyen lakin asker veren eyalettir. Vergi vermemesinin en önemli sebebi halkının Türk ve müslüman olmasıdır.
ŞU KONUYA BAKMANIZ FAYDA SAĞLAYABİLİR: Osmanlı’da İmtiyazlı Eyaletler Hangileridir? Özellikleri Nelerdir?
Hicaz Eyaleti
Hicaz neresidir? Arap Yarımaadası’nın doğusunda Kızıldeniz’e paralel şekilde uzanan Mekke, Medine ve Taif’i kapsayan bölgeye verilen addır.
Osmanlı eyaletleri arasında en imtiyazlı olanıdır. Vergi ve asker vermez. Mekke ve Medine gibi İslamiyet açısından önemli şehirleri kapsadığından Osmanlı padişahları kendilerini özellikle Kabe’nin hizmetkarı olarak gördüklerinden Hicaz’ın böyle bir ayrıcalığı vardır.
Konu Tekrarı Yapalım
- Kırım
- Dobrovenedik
- Hicaz
Yukarıda ki Osmanlı eyaletlerinden hangisi vergi vermez?
A) Yalnız 1 B) Yalnız 2 C) Yalnız 3 D) 1-3 E) 1-2-3
CEVAP: D
Kırım eyaleti
Hicaz eyaleti
Hicaz eyaleti Mekke ve Medine gibi İslami açıdan kutsal toprakları kapsadığından Osmanlı bölgeden vergi ve asker almaz aksine her yıl Surre Alayı gönderirdi.