Trablusgarp’ın Alınması

Trablusgarp’ın alınması 1551 yılında gerçekleşmiştir. Fethinden sonra 360 yıl Osmanlı egemenliğinde kalan Trablusgarp, uzun süre saliyaneli eyalet olarak kalmıştır.

Trablusgarp'ın Alınması
Trablusgarp’ın Alınması, Trablusgarp neresi?
  1. İçindekiler

    Trablusgarp nerededir?

    Bugün Libya'nın bulunduğu yere verilen addır. Kuzey Afrika'da yer alır. Batısında Tunus ve Cezayir, doğusunda Mısır yer almaktadır.

  2. Trablusgarp hangi padişah zamanında fethedildi?

    1551 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında fethedildi.

  3. Trablusgarp'ın fethini gerçekleştiren Osmanlı amiralleri kimlerdir?

    Trablusgarp Sinan Paşa, Turgut Reis ve Murad Ağa tarafından fetholunmuştur.

Konu bütünlüğü açısından şu konuya da bakman faydalı olabilir. Kanuni Dönemi Akdeniz Hakimiyeti İçin Yapılan Seferler

Trablusgarp’ın Fethi

1510 yılında Kutsal Roma Germen İmparatorluğu’na geçen Trablusgarp, Şarlken tarafından Sen Jan Şövalyelerine verilmişti.

Kanuni Sultan Süleyman, Turgut Reis’e Trablusgarp’ı alması durumunda buranın beylerbeyliğini kendisine vereceğini söyledi. Sinan Paşa komutasında ve Turgut Reis destekli Osmanlı donanması Trablusgarp’a yürürken Tacura Beyi Hadım Murad Ağa’da hem karadan hemde denizen saldırıya geçti.

15 Ağustos 1551’de bölge Osmanlı kontrolüne geçti. Sinan Paşa, Murad Ağa’yı Trablusgarp Beylerbeyi atadı. Bu durum Turgut Reis’i gücendirdi.

NOT: Sinan Paşa, Mihrimah Sultan’ın eşi Damad Rüstem Paşa’nın kardeşidir. Turgut Reis’in beylerbeyi olamamasında Rüstem Paşa’nın da etkisi olmuştur.

Turgut Reis’in Kanuni’ye verdiği sözü hatırlatması üzerine Turgut Reis bölgeye beylerbeyi olarak atandı.

Trablusgarp’ın Alınmasının Sonuçları

Fetihle birlikte Osmanlı toprağı olan Cezayir ile Mısır karadan birbirine bağlanmış oldu. Akdeniz’de ki Osmanlı hakimiyeti pekişti.

Fetih sonrası beylerbeyleri tarafından yönetilen Trablusgarp, daha sonra dayılar, ardından Karamanlı Hanedanı tarafından yönetilmiştir. 1711 yılında Karamanlı Ahmet Paşa ile başlayan Karamanlı Hanedanı 1835 yılına kadar sürmüştür. Sonrasında tekrar valiler dönemi başlamıştır.

EK BİLGİ: Trablusgarp Beylerbeyi Sakızlı Osman Paşa, Osmanlı tarihinde bir yerde en uzun süre görev yapan beylerbeyidir. (Ocak 1631 – 29 Nisan 1672)

Trablusgarp’ın fethini kısaca anlatmaya çalıştığımız yazımıza yorumlarınızı bekliyoruz.


] }

Tavsiye Konular

Cezayir’in Osmanlı Devleti’ne Katılması 1533

Cezayir’in Osmanlı Devleti’ne katılması, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1533 yılında Barbaros Hayreddin Paşa vasıtasıyla gerçekleşmiştir. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir