Cerbe Deniz Savaşı (1560)

Cerbe Deniz Savaşı (Zaferi) Mayıs 1560’da Piyale Paşa komutasında ki Osmanlı donanması ile Haçlı donanması arasında gerçekleşen ve Osmanlı zaferi ile sonuçlanan deniz savaşıdır.

DİKKAT: Türk denizcilik tarihinin en önemli zaferlerinden biri olan Cerbe Deniz Zaferi TYT, AYT, KPSS değeri taşımaktadır.

Cerbe Deniz Savaşı'nnı yapıldığı yer neresidir?
Cerbe Deniz Savaşı nerede yapıldı?
Tarihi:9-14 Mayıs 1560
Savaşın yapıldığı yer: Tunus açıklarında Cerbe Adası çevresi
Osmanlı donanmasının amiralleri:Kaptan-ı Derya Piyale Paşa ve Turgut Reis
Devrin padişahı:Kanuni Sultan Süleyman

İçindekiler

Cerbe Deniz Savaşı’nın Sebepleri

Savaşın temel sebebi Haçlıların Türkleri, Kuzey Afrika’dan çıkarmak istemesidir. (Trablusgarp’ı almak)

1538’de gerçekleşen Preveze Zaferi ve Akdeniz’de bulunan Türk varlığını tehdit olarak gören Avrupalılar İspanyolların başın çektiği Venedik, Avusturya, Portekiz ve Malta gemilerinden oluşan bir Haçlı donanması oluşturdular.

30 bin asker ve 100-150 parçadan oluşan Haçlı donanmasına Andrea Doria komuta ediyordu. (Bu kişi Preveze’de ki Andrea Doria’nın yeğenidir.)

Haçlı donanması Şubat 1560’da Trablusgarp’a doğru harekete geçip Cerbe Adası’na asker çıkarınca Trablusgarp Beylerbeyi Turgut Reis ve Kaptan-ı Derya Piyale Paşa komutasında ki Osmanlı donanması harekete geçti.

Cerbe Deniz Muharebesi’nin Önemi

Ansızın gerçekleşen Osmanlı saldırısı karşısında şaşıran Haçlı donanması karşısında Osmanlı donanması büyük bir zafer kazandı.

Cerbe Deniz Zaferi Preveze’den sonra Türk denizcilik tarihinin 2. büyük zaferi olarak kabul edilir. Bu zafer ile birlikte Osmanlı donanması gücünün zirvesine ulaşmış ve bu durum İnebahtı Faciası’na kadar devam etmiştir.

Osmanlı denizciliğinde yaşanan facialar hakkında bilgi sahibi olmak için bir bak istersen Osmanlı Donanmasının Yakıldığı Olaylar Kısaca


Sıkça Sorulan Sorular

1560 tarihinde gerçekleşen Cerbe Deniz Muharebesi, Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşmiştir.

Cerbe Adası, Kuzey Afrika'da bulunan Tunus açıklarında ve Akdeniz'dedir.

Türk denizcilik tarihinin en büyük iki zaferi Preveze ve Cerbe Zaferi'dir.

Tavsiye Konular

Cezayir’in Osmanlı Devleti’ne Katılması 1533

Cezayir’in Osmanlı Devleti’ne katılması, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1533 yılında Barbaros Hayreddin Paşa vasıtasıyla gerçekleşmiştir. …

3 Yorumlar

  1. vaybee, bizim örümcek kafalı hıyarlarda osmanlıyı yıkmış bide meziyetmiş gibi utanmadan hala yıkılış taarihini kutluyorlar

  2. ingilizlerle işbirliği yapan osmalıyı yıkmak Türklüğün devamı için farzdır. Ha sen diyosan ki ben keşke yunan kazansaydı diyenlerdenim o zaman yallah yunanistana

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir