Ulaşım Alanında Yapılan İnkılaplar
- Osmanlının demiryollarının tamamı yabancıya ait, zararı ise Osmanlıya aitti. Cumhuriyet bir yandan bu demiryollarını satın aldı (millileştirdi), bir yandan da mevcut demiryolları kadar demiryolu inşa etti. Bakınız Adana Mersin Demiryolu’nun Millileştirilmesi
- Karayollarına yavaş yavaş önem verilmeye başladı.
- Ayrıca Kabotaj Kanunu ile birlikte yabancı gemilerin yerini Türk sularında Türk gemileri aldı.
- Denizbank (1938), Devlet Deniz Yolları Umum (Genel) Müdürlüğü (1939) ve Denizcilik Bankası (1952) adı ile anılan kuruluşlar deniz ulaştırmasının gelişmesinde büyük rol oynamıştır.
- “İstikbal Göklerdedir!” parolasıyla o günün koşullarında havacılığa da büyük yatırımlar yapılıştır.
- Türk Hava Kurumu 16 Şubat 1925’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emirleriyle “Türk Tayyare Cemiyeti” adıyla kuruldu.
- Türk Hava Kurumu 1926’da ilk olarak “Tayyare Makinist Mektebi‘ni” ardından da Kayseri’de TOMTAŞ uçak ve Motor Fabrikasını hizmete açtı.
- Uçak üretimi konusunda TOMTAŞ’tan sonra THK atölyesi fabrika haline getirildi. İngiliz Magister eğitim uçaklarının seri montajına başlanmıştır. Etimesgut’ta kurulan uçak fabrikası 1940’ta tam üretime geçti.
- 1944’te Atatürk Orman Çiftliği’nde ilk uçak motor fabrikası kuruldu.
- 3 Mayıs 1935’te Türkkuşu kuruldu. Havacılık coşkusu ile gençler, akın akın Turkkuşu’na koşmaya başladı. Kurum, bugüne kadar aralarında Atatürk’ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen’in de bulunduğu, birçok değerli insanı yetiştirmiştir.