Adana Mersin Demiryolunun millileştirilmesi sırasında hangi devlet ile sorun yaşanmıştır? sorusu için geldim yorma beni Hocam KPSS’ye çalışıyorum diyorsan al sana cevap: Adana Mersin Demiryolu Sorunu Fransa ile aramızda yaşanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bir Fransız firması tarafından işletilen Adana-Mersin demiryolu hattını millileştirmek istemesi üzerine Fransız Hükümeti’nin bu duruma karşı çıkması neticesinde ortaya çıkan sorundur.
İŞİNE YARAYABİLİR: 1923-1939 Arası Türkiye ile Fransa Arasında Yaşanan Sorunlar
Adana Mersin Demiryolu Sorunu
Atatürk döneminin en önemli politikalarından biri de demiryollarını geliştirmekti. Bu iki yolla mümkündü. Bir taraftan yeni demiryolları yapılacak, bir taraftan da Osmanlı döneminde yapılan ve çeşitli imtiyazlarla yabancıların eline geçen demiryollarını millileştirmekti.
Demiryollarının millileştirilmesi ilk Bağdat Demiryolu’nun Anadolu’da kalan kısmı ve Mersin Adana Demiryolu hattının satın alınması ile başlamıştır.
Mersin Adana Demiryolu Hattı’nın inşaası 1883 yılında başlamış ve 1886 yılında hizmete açılmıştır. 67 km uzunluğundadır.
BİR GÖZ AT DERİM: MERSİN-ADANA DEMİRYOLUNUN ÖYKÜSÜ
TBMM’de çıkarılan 10 Ocak1929 tarihli kanun uyarınca, Fransız şirketi tarafından işletilen Adana-Mersin Demiryolu’nun satın alınması dolayısıyla millileştirilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Fransa, Türk Hükümeti’nin bu talebine karşı çıkmıştır.
Anlaşmazlık kısa zamanda büyümüş, İstanbul gazetelerinde konuyla ilgili yayınlanan telgrafta “Türkiye’nin, Fransa’nın bu meselede alacağı karar doğrultusunda, iki ülkenin gelecekteki ilişkileri hakkında hüküm vereceği” yer almıştır.
Adana- Mersin Demiryolu sorunu, 22 Haziran 1929’de Ankara’da Fransa ile imzalanan bir antlaşmayla çözümlenmiştir. Bu antlaşma gereğince Fransa, 15 gün içinde demiryolunu Türkiye’ye teslim etmeyi taahhüt etmiştir