Atatürk’ün Ölümü

ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ

Devlet işlerinde son derece titiz olan Atatürk kendi sağlığına gerektiği kadar özen gösteremiyordu. Yoğun iş temposu nedeniyle 1937’de sağlığı iyice bozulmuştu. Atatürk’ün rahatsızlığına ilk teşhis Yalova gezisinde konuldu. Kesin tanı Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp tarafından konulur. Hastalık sirozdur. Ciddi bir dinlenme gereklidir, fakat Atatürk yurt gezilerine devam eder. Gemlik suni ipek fabrikası ve merinos fabrikalarını açmak için Bursa’ya gider. Bu gezide çok yorgun düşer ve Dolmabahçe Sarayı’nda bir süre dinlenir.

Şubat 1938’de Balkan Antantı toplantısına katılmak üzere Ankara’ya gider. 24 Mayıs’ta Adana’da askeri birlikleri denetler. 26 Mayıs’ta İstanbul’a döner, Savarona Yatı’na yerleşir. Burada bakanlar kuruluna saatlerce başkanlık eder; sağlığı kötüleşince Dolmabahçe Sarayı’na nakledilir. Rahatsızlığı ilerleyince 29 Ekim’de Ankara’ya gidişi iptal edilir. 1 Kasım 1938’de TBMM açılış konuşmasını Atatürk’ün hazırladığı metinden Başbakan Celal Bayar yapar. 10 Kasım 1938 Perşembe günü büyük önder Atatürk saat 09.05’te hayata veda etti. Naaşı 21 Kasım’da Etnografya Müzesi’ne götürüldü. 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’e nakledildi. 11 Kasım 1938’de TBMM, İsmet İnönü’yü Cumhurbaşkanı seçti.

Türk halkı büyük oğlunu kaybetti. Atatürk, bir milletin kader anında verdiği emirle halkının kaderini değiştiren insanlara aittir.

(Völkischer Beobachter Gazetesi, ALMANYA)


] }

Tavsiye Konular

1923-1932 Dönemi Türkiye'nin Dış Politikası

1923-1932 Dönemi Türkiye’nin Dış Politikası Özet

1923-1932 Dönemi Türkiye’nin Dış Politikası Türkiye bu dönemde Lozan Barış Antlaşması ile çözüme kavuşturulamamış sorunların …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir