Uluslararası İlişkilerde Değişim Süreci Konu Anlatımı

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi 4. ünitesi olan Yumuşama Dönemi ve Sonrası’nın alt başlığı olan ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE DEĞİŞİM SÜRECİ özetini aşağıdan okuyabilirsiniz.

Uluslararası İlişkilerde Değişim Süreci

Yumuşama (Detant) Dönemi Nedir?:

Soğuk Savaş devrinde AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Başkanı Einsenhower ile SSCB Devlet Başkanı Kruşçev’in 1959’da Camp David müzakereleri ile temelleri atılan fakat hakikat anlamda 1969 SALT -I ile başlayan nükleer silahların sınırlandırılması çalışmalarının başladığı, gerginliklerin ve problemlerin sulhçu yöntemlerle (dialog ile) çözülmeye çalışıldığı aşamadır .

Yumuşama Siyasetinin Aşamaları:

  1. Barışa varacak yakınlaşma
  2. Anlaşma
  3. İş birliği

Yumuşama Dönemi Siyasetinin Meydana Çıkmasının Nedenleri (Doğu ve Batı Bloğunun Yakınlaşmasının Nedenleri):

1. Konvansiyonel silahlardan nükleer silahlara geçilmesi. ( AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ve SSCB’nin nükleer silahlanmada birbirine eşdeğer güçler haline gelmesi, olası bir savaşta her 2 tarafında benzer zararı görecek olması.)

2. Bloklar içinde meydana gelen politik gelişmeler

2a. Doğu blokunda meydana gelen gelişmeler
-SSCB ile Çin’in birbirine güvenmemesi ( Böylelikle meydana çıkan Çin – Amerika yakınlaşması bloklar arasındaki yakınlaşmanın başlamasını sağlıyor .)
– Romanya ve Yugoslavya’nın Sovyetler Birliği güdümünden çıkmak istemesi ( Böylelikle batıyla diplomatik ilişki kurmaya başladılar.)
– Sovyetler’in Çekoslavakya’yı 1968’de işgalinin Doğu Blokunda reaksiyonla karşılanması

2b. Batı blokunda meydana gelen gelişmeler
– AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’nin politik gelişmeler karşısında müttefiklerine görüşünü almadan karar alması ve hareket etmesi
– Fransa’nın NATO’nun askeri kanadından çekilmesi

SORU: Konvansiyonel silah ile nükleer silah arasındaki farklar nelerdir?

Konvansiyonel silah asırlardır kullanılan top, tüfek benzeri belli bir sahaya kayıp verici ve tesir ömrü az durumda olan silahlarken, nükleer silah ise daha büyük sahalara kayıp verici , dolayısıyla askerlerin dışarısında sivil halkada kayıp verici etkisi uzunca seneler devam eden silahlardır.

SORU: Detant (Yumuşama) Döneminde nükleer silahların sınırlandırılmaya başlamasının nedenleri nelerdir?

Amerika ve Sovyetler’in nükleer silahlanmada birbirine eşdeğer güçler haline gelmesi, olması muhtemel bir savaşta her 2 tarafında benzer zararı görecek olması.

UYARI: Nükleer silahların sınırlandırılması çalışmaları, Küba Füze krizinde nükleer savaş ihtimali ortaya çıkınca başlamıştır.


] }

Tavsiye Konular

yumuşama dönemi ve sonrası

Camp David Antlaşmaları Kısaca

Camp David Antlaşmaları Sina Antlaşması’ndan sonra, ABD Başkanı Nixon Orta Doğu ülkelerini ziyaret etti ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir