İçindekiler
İRAN – IRAK SAVAŞLARI
Irak’ta Rejim Değişikliği
Irak, 1920 San Remo Konferansı’nda İngiliz mandasına bağlı kılındı. 1921’de meşruti düzen kuruldu. 1930’da bağımsız olan Irak, 1932’de Milletler Cemiyeti’ne üye oldu. 1933’te Kral Faysal ölünce dini ve etnik çatışmalar arttı. 1934’te Türkiye’nin öncülüğünde kurulan Sadabad Paktı’na girdi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ve Batılılar ile iyi ilişkiler içinde bulundu, 1954’te Bağdat Paktı’nın kuruluşunda yer aldı.
1958’de monarşik yönetim devrildi. Cumhuriyete geçen Irak, Bağdat Paktı’ndan çekildi. 1968’de Sovyet yanlısı Baas Partisi iktidara geldi. Böylece Batı yanlısı İran ile ilişkiler bozulmaya başladı. 1970’te İngiltere çekilince İran’ın tek başına Basra Körfezi’ne egemen olmaya çalışması Irak-İran ilişkilerini iyice gerdi.
Baas yönetimi, SSCB ile bir dostluk anlaşması imzalayınca ilişkiler daha da kötüleşti. 1975’te Cezayir’in ara buluculuğu ile anlaşma sağlandı. Bu anlaşmayla Şattülarap Su Yolu’nun en derin noktalarının sınır olması, karşılıklı dostluk ve işbirliği sözleri verildi.
Konu bütünlüğü açısından lütfen aşağıdaki linkten devam ediniz.