Irak’ta Rejim Değişikliği Özet

İçindekiler

İRAN – IRAK SAVAŞLARI

Irak’ta Rejim Değişikliği

Irak, 1920 San Remo Konferansı’nda İngiliz mandasına bağlı kılındı. 1921’de meşruti düzen kuruldu. 1930’da bağımsız olan Irak, 1932’de Milletler Cemiyeti’ne üye oldu. 1933’te Kral Faysal ölünce dini ve etnik çatışma­lar arttı. 1934’te Türkiye’nin öncülüğünde kurulan Sadabad Paktı’na girdi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ve Batılılar ile iyi ilişkiler içinde bulundu, 1954’te Bağdat Paktı’nın kuruluşunda yer aldı.

1958’de monarşik yönetim devrildi. Cumhuriyete ge­çen Irak, Bağdat Paktı’ndan çekildi. 1968’de Sovyet yanlısı Baas Partisi iktidara geldi. Böylece Batı yanlısı İran ile ilişkiler bozulmaya başladı. 1970’te İngiltere çekilince İran’ın tek başına Basra Körfezi’ne egemen olmaya çalışması Irak-İran ilişkilerini iyice gerdi.

Baas yönetimi, SSCB ile bir dostluk anlaşması imza­layınca ilişkiler daha da kötüleşti. 1975’te Cezayir’in ara buluculuğu ile anlaşma sağlandı. Bu anlaşmayla Şattülarap Su Yolu’nun en derin noktalarının sınır ol­ması, karşılıklı dostluk ve işbirliği sözleri verildi.

Konu bütünlüğü açısından lütfen aşağıdaki linkten devam ediniz.

İran’da Rejim Değişikliği

İran-Irak Savaşı ve Sonuçları


] }

Tavsiye Konular

yumuşama dönemi ve sonrası

Mekik Diplomasisi Nedir

Mekik Diplomasisi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi Yumuşama Dönemi ve Sonrası ünitesi ARAP-İSRAİL SAVAŞLARI …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir