Karahanlıların, Müslüman olmalarına rağmen İslamiyet öncesi Türk devlet yönetiminin bazı özeliklerini devam ettirmelerinin nedenleri neler olabilir?
a) Yönetim ve halkın büyük çoğunluğunun Türk olması.
b) Türklerin köklü ve kurumsallaşmış bir devlet anlayışının olması.
c) Karahanlıların kurulduğunda tam bir Türk devleti, olup sonradan müslüman olmaları. (Karahanlılar bir Türk-İslam devleti olarak kurulmamıştır.)
4. Etkinlik: TÜRK ŞEHİRLERİ
Müslüman coğrafyacı İstihari “İslam ülkelerinde genel manzarası Buhara kadar güzel olan bir başka şehir ne gördüm ne de işittim.” demiştir.
Semerkant, kelime anlamı bakımından “Semiz” ve “Kent” kelimelerinden meydana gelmiştir. Tarihçiler buraya zengin şehir adını vermişlerdir. Gökyüzünün engin maviliği kadar Semerkant’ın da zengin yeşilliği vardır. Buranın evleri ay ışığında yıldızlar gibi parlar, nehirleri ise gökyüzündeki kehkeşan (samanyolu)ı andırır. İnsanların öbür dünyalarında cenneti vardır, bu dünyanın cenneti ise Semerkant’tır.
Kaşgar ismi Çince “Kaşi” yani ışıldayan inci anlamına gelir. Orta Asya’nın önemli merkezlerinden biri olan bu şehir ipek ve baharat ticareti yapanların uğrak yerleri arasındadır. Kaşgar şehrinde kurulan pazarda Tibetli tuz tüccarları, Mançuryalı ipek tüccarları ile Pakistan ve Hindistan’dan gelen baharatçılar alışverişte bulunurlardı.
Coğrafyacı İstihari’nin verdiği bilgilerden hareketle Türk-İslam şehirleri için neler söylenebilir?
Şehir olarak çok güzel ve zengindirler.