9. sınıf tarih İlk Siyasi Organizasyon Türleri Maddeler Halinde kısaca özetlemeye çalıştığımız yazımıza hoşgeldiniz. Aynı konunun bir başka özeti için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
TAVSİYE LİNK: İlk Siyasi Organizasyon Türleri Özet
İlk Siyasi Organizasyon Türleri
- Asurlular ise istilacı bir yapıya sahiptir.
- Hititlerde kralın yanında Pankuş adında bir meclis vardır.
- Tavananna denilen kraliçe de yönetimde etkilidir.
- Yunan medeniyetinin ortaya çıktığı coğrafya, dar bir sahil şeridine sahip olması ve yüksek dağlarla birbirinden ayrılması nedeniyle burada merkezî devletler kurulamamıştır.
- Atina ve Sparta gibi polisler arasında bitmek bilmeyen mücadelelerde devletlerinin ordularını güçlendirme çabaları, geniş kesimlerin siyasal haklar elde etmesinde ve siyasi yapının demokratik bir nitelik kazanmasında etkili olmuştur.
- Krallar belirli bir sınıf tarafından seçilmeye başlamıştır. Böylece soylular, iktidarı ele geçirerek aristokratik yönetim anlayışını kabul ettirmiştir.
- Aristokratlar arasından belli bir zümrenin, krallığı yönetme hakkının kendilerinde olduğunu iddia etmesi ve yöneticilerin sadece o gruptan seçilmesi oligarşi denilen yönetim anlayışını doğurmuştur.
- İlk Çağ Yunan kentlerindeki bu seçim, cumhuriyet ve demokrasi anlayışının ilk izleridir ancak halkın tamamı değil sadece soylular oy kullanabilmektedir.
- Yunanistanda zaman zaman güç kullanarak yönetimi ele geçiren kişiler olmuştur. Bu kişilere tiran bunların yönetimine de tiranlık denmiştir.
- İlk Çağ’da Persler; İran, Anadolu, Mezopotamya, Mısır ve hatta Yunanistan’ın bazı bölgelerini içine alan büyük bir imparatorluk kurmuşlardı.
- Persler Geniş toprakları yönetmek için de Satraplık denilen eyalet sistemini ve merkezî otoriteyi güçlendirmek ve eyaletler arasında iletişim kurmak amacıyla, gelişmiş bir posta teşkilatı kurmuşlardı.
- Perslerden etkilenen Büyük İskender, satraplık idaresini benimsemiştir.
- Roma, satraplık idaresini geliştirerek eyalet sistemini uygulamıştır.
- Roma’da kraldan sonra etkin bir danışma kurulu olan senatoya soylular girebiliyordu.
- Senatoda görev yapan soylu sınıfa patrici, Roma’ya sonradan gelip yerleşenlere de plep denirdi.
KONU BÜTÜNLÜĞÜ: İlk Devletlerde Askeri, Sosyal ve Ekonomik Yaşam Özet