- Mora Yarımadası’nda yaşayan Akalar, Dorların istilasına maruz kalınca Batı Anadolu’da İzmir ve çevresine gelerek Milet, Efes, Foça gibi şehir devletlerini kurdular.
- İyon şehir devletlerinde siyasi yapı önce Krallık, sonra oligarşi ve en sonunda da Demokratik yönetimler şeklinde yaşandı.
- İyon şehir devletleri arasında siyasi birlik yoktu, ancak buna rağmen kültürel birlik sağlandı.
- İyon şehir devletleri deniz ticareti ve kolonicilikle uğraştılar.
- İyonya, İlkçağın en önemli kültür ve bilim merkezlerinden biriydi, İyonya’nın bilim ve kültür merkezi olarak gelişmesini sağlayan başlıca nedenler şunlardır;
- Şehir devletlerinde serbest düşünce ortamının bulunması.
- Ekonomik refahın yüksek olması.
- İyonya’nın, Ön Asya’dan gelen ticaret yollarının bitiş noktası olması.
- Fenike alfabesini kullanan İyonlarda pozitif bilimlerle uğraşan Tales, Pisagor ve Hipokrat gibi bilim adamları da yetişti.
- İyonlar çok tanrılı bir dini inanca sahiplerdi. Tanrılarını insan gibi düşünürlerdi, tanrılarını insanlardan ayıran özellikleri ise onların ölümsüz olmalarıydı.
- İyonlar heykeltıraşlıkta ilerlediler, en önemli eserleri ise ARTEMİS TAPINAĞI’DIR. Bu yönleriyle Yunan medeniyetinden etkilendiler.
- İyonlar, Perslerin Batı Anadolu’yu istilası sonucu yıkıldılar.
ÖNEMLİ NOT: İyonya’da Matemetikte; Pisagor-Thales Tıpta ; Hipokrat Tarihte; Heredot Edebiyatta; Hemeros (İlyada Odesa) Felsefe’de; Diyojen gibi alimler vardır. |
ÖNEMLİ NOT: İyon şehir devletlerine polis denirdi. |