Kur’an-ı Kerim’in Çoğaltılmasının Sebepleri

Kur’an-ı Kerim’in Çoğaltılmasının Sebepleri

Kur’an-ı Kerim’i çoğaltan halife Hz. Osman’dır.

Kur’an-ı Kerim’in çoğaltılmasının temel sebebi İslamın geniş coğrafyalara yayılmasıdır. Özellikle Mısır, Suriye ve Irak’a yayıldığında bu bölgelerde Araplar yaşamaktaydı. Lakin bu bölgelerde konuşulan Arapça ile Arap Yarımadası’nda konuşulan Arapça arasında lehçe farklılıkları bulunmaktaydı. Bu durum Kur’an-ı Kerim’in farklı okunmasına veya yorumlanmasına sebep olabilirdi. Hz. Osman döneminde Kur’an-ı Kerim, Hz. Ebu Bekir döneminde yazılan nüshadan 7 adet çoğaltıldı. Bir nüshası Hz. Osman’da kaldı. Bu nüshaya “İmam Mushaf” denildi. Diğer nüshalar Mekke, Basra, Kufe, Bahreyn ve Yemen gibi çeşitli merkezlere gönderildi. Böylece lehçe farklılıklarından oluşabilecek kargaşaların da önüne geçilmiş oldu.

Hz. Osman tarafından yazdırılan Kur’an’lardan biri bugün Taşkent’te­dir. Taşkent’teki bu Kur’an’la, günü­müzde basılmış milyonlarca Kur’an-ı Kerim arasında bir fark yoktur.


] }

About Hasan BURAN

Check Also

Abbasiler Döneminde Yaşanan Gelişmeler

Abbasiler Döneminde Yaşanan Gelişmeler

Abbasiler Döneminde Yaşanan siyasi, askeri, elonomik gelişmelerin bulunduğu yazımızda Türk-Arap ilişkileri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir