Osmanlı Devleti ile Memlükler arasında 22 Ocak 1517 tarihinde gerçekleşen ve Osmanlı galibiyeti ile sonuçlanan Ridaniye Savaşı Nedenleri ve Sonuçlarını maddeler halinde yazmaya çalıştık.
Tarihi | 22 Ocak 1517 |
Tarafları | Osmanlı X Memlük |
Ridaniye nerededir? | Kahire’nin doğusundadır. |
İçindekiler
Ridaniye Savaşı’nın Nedenleri
Yavuz, Mercidabık Savaşı‘nı kazandıktan sonra Mısır’ı ele geçirip Türk-İslam dünyasının lideri olmak sebebiyle harekete geçti.
Kansu Gavri’nin yerine Memluk tahtına geçen Tomanbay Ridaniye çevresinde hazırlıklarını tamamlamış idi.
Tomambay’ın Ridaniye bölgesinde özellikle Venediklilerden aldığı toplarla savunma hattı kurduğunu ve topları doğuya dönük şekilde sabitlettiğini öğrenen Yavuz Sultan Selim bir mavera ile Memlük ordusunun etrafından dolaştı ve topları işlevsiz bıraktı.
Savaşı kaybedeceğini anlayan Tomanbay, son bir hamle ile padişahın çadırına saldırsa da saldırdığı çadır sadrazamın çadırı idi. Tomanbay’ın çekilmesi ile Osmanlı Kahire’ye girdi.
Tomanbay ve Memluklerın büyük direnişi 3 gün boyunca sokak savaşlarına sebep olsa da sonunda Osmanlı kontrolü ele geçirdi.
Ridaniye Savaşı’nın Sonuçları
Ridaniye Savaşı ve sonrasında gerçekleşen Kahire sokak çatışmaları sonucunda Kahire ve Mısır Osmanlı hakimiyetine girdi.
- Memlük Devleti yıkıldı.
- Halifelik Osmanlı’ya geçti. (Teokrasi)
- Baharat yolu Osmanlı kontrolüne girdi.
- Kutsal topraklar (Hicaz) Osmanlı egemenliğine girdi.
Mercidabık ve Ridaniye Savaşı ile Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sona ermiş oldu. Bu sefer aynı zamanda Yavuz’un 2. ve son seferi olarak tarihe geçti.
Ridaniye Savaşı sonucunda Mısır'ın fethi gerçekleşmiştir.
Ridaniye Savaşı ile Mısır fethedilmiş, halifelik Osmanlı'ya geçmiş, Memluk Devleti'ne son verilmiştir.
Yavuz döneminde Safeviler ile Çaldıran, Dulkadiroğulları ile Turnadağ, Memlukler ile Mecidabık ve Ridaniye Savaşı yapılmıştır.