Mercidabık Savaşı Sebepleri ve Sonuçları

Osmanlı Devleti ile Memluk Devleti arasında 24 Ağustos 1516 tarihinde gerçekleşen ve Osmanlı’nın kesin zaferi ile sonuçlanan Mercidabık Savaşı, Sebepleri ve Sonuçları bu yazımızın konusu.

Savaşın Tarihi24 Ağustos 1516
Savaşın Tarafları Osmanlı X Memluk Devleti
Mercidabık Savaşı nerede oldu?Halep’in 38 km kuzeyinde Antakya’dan Menbic’e giden yol üzerindedir.

İçindekiler

Mercidabık Savaşı’nın Sebepleri

Fatih Sultan Mehmet döneminde gerginleşen Osmanlı-Memluk ilişkileri, 2. Bayezid döneminde savaşa dönüşmüştü.

Osmanlı Memluk ilişkileri hakkında bütün halinde bilgi sahibi olmak için bir bak istersen. Osmanlı Memluk İlişkileri (Baştan Sona)

Türk-İslam dünyasının lideri olmak isteyen Yavuz’un faaliyetleri Memlüklerle ilişkileri olumsuz etkilemişti. Çaldıran Savaşı’nda Safevilerin yenilmesi, Turnadağ Savaşı ile Dulkadiroğulları Beyliği’nin Osmanlı’ya katılması sıranın Memluklere geldiğini gösteriyordu.

5 Haziran’da doğu seferine çıkan Yavuz, Safeviler üzerine sefere çıktığını duyurdu. 30 Temmuz tarihinde Malatya’da topladığı divanda sefer güzergahını Mısır olarak değiştirdi.

Mercidabık Savaşı
Mercidabık Savaşı Öncesi Osmanlı Ordusunun Hareketi Kaynak

Gelişmeler karşısında Memluk Sultanı Kansu Gavri’de ordusuyla harekete geçti. Yanında Abbasi Halifesi ve Şehzade Kasım’da bulunuyordu.

Şehzade Kasım, Yavuz’un yeğenidir. (Şehzade Ahmet’in oğlu) Şehzade Kasım’ın sonunu merak ediyorsan buyur. Osmanlı’ya Karşı Savaşan Osmanlı Şehzadesi: Şehzade Ahmet’in Oğlu Şehzade Kasım

İki ordu 24 Ağustos 1516, Halep’in 38 km kuzeyinde bulunan Kuveyk ırmağı kenarında ki Dabık yerleşim birimi yakınlarında karşılaştı. Bu bölgeye Merc-i Dabık deniyordu. (Dabık çayırlığı, otlağı, düzlüğü anlamına gelir.)

150 sahra topu destekli Osmanlı ordusu ateş gücü sayesinde savaşı kazandı. Kansu Gavri savaş meydanında ölü bulundu.

Mercidabık Savaşı’nın Sonuçları

Kansu Gavri savaş sonucunda ölünce yerine Tomambay geçti. Memlukler Suriye, Lübnan ve Filistin topraklarını Osmanlı’ya bırakmak zorunda kaldı.

Kışı Şam’da geçiren Sultan Selim, Mısır’ı ele geçirmek için hazırlıklara başladı.


Sıkça Sorulan Sorular

Mercidabık savaşı Yavuz Sultan Selim döneminde yapılmıştır.

Suriye, Lübnan ve Filistin (dolayısıyla Kudüs) Osmanlı ile Memlükler arasında yapılan Mercidabık Savaşı sonrası Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Yavuz Sultan Selim'in kardeşi Şehzade Ahmed'in oğlu Şehzade Kasım'dır. Mercidabık ve Ridaniye savaşında Memluk ordusunda görev almıştır.

Tavsiye Konular

Preveze Deniz Zaferi Haritası

Preveze Deniz Savaşı Sebepleri, Sonuçları ve Önemi

Preveze Deniz Savaşı 1538 yılında Osmanlı donanması ile Haçlı donanması arasında gerçekleşmiş ve kesin Osmanlı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir