Franklar ile Müslümanlar arasında gerçekleşen Puvatya Savaşı sonucunda Müslümanların Avrupa’da ki ilerleyişi durmuştur. İslam tarihinin dönüm noktalarından biri olan bu savaş pek sınavda karşımıza soru çıkartabilir. 9. sınıf tarih, TYT, AYT, KPSS … vb.
İçindekiler
Puvatya Savaşı ile İlgili Sorular
Puvatya Savaşının tarihi nedir? 10 Ekim 732
Puvatya Savaşı kimler arasında oldu? Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında gerçekleşti.
Puvatya Muharebesinde Arap ilerleyişini durduran komutan kimdir? Charles Martel‘dir.
Puvatya Savaşının diğer adı nedir? Hristiyan kaynaklarında Tours Muharebesi veya Poitiers Muharebesi olarak geçer. Müslüman kaynakları ise Puatiye Savaşı ve Belâtüşşühedâ Savaşı (Şehitler Yolu) adını vermişlerdir.
Puvatya Muharebesi hangi halife döneminde gerçekleşti? Hişam bin Abdülmelik döneminde gerçekleşmiştir.
Puvatya Savaşı’nın Sebebi
Müslümanlar 711 yılında Tarık bin Ziyad komutasında İber Yarımadası’na asker çıkardı. Gemileri yaktıran Tarık, Kadiks Savaşı sonrasında kısa sürede İspanya’nın fethi tamamlandı. O topraklar artık Endülüs olmuştu. Endülüs ile Fransa’yı birbirinden ayıran doğal sınır ise Pirene Dağları’dır.
Hocam İspanya tamamda Endülüs, İber Yarımadası, Pirene Dağları neresi? Nerde bunlaaaar diyorsan aşağıdaki videoya bir bak derim.
Puvatya Savaşı’nın temel sebebi Müslümanların Pirene Dağları’nı aşmasıdır. Müslümanlar Galya’ya dolayısıyla Fransa’ya İslamiyeti yaymaya çalışıyordu.
Puvatya Muharebesi’nin Sonuçları ve Önemi
Abdurrahman el Gafiki komutasında ki Emevi ordusu ile Charles Martel komutasında ki Frank ordusu 10 Ekim 732 tarihinde Poitiers ile Tours arasında karşılaştı. Savaşın sonucunda Müslüman ordusu yenildi ve müslümanlar Pirene Dağlarının güneyine (yani Endülüs’e) çekilmek zorunda kaldı.
Puvatya Muharebesi İslam tarihi ve Avrupa tarihi açısından bir dönüm noktası olması sebebiyle önemlidir. Müslümanların Avrupa’daki ilerleyişi durmuştur.
İngiliz tarihçi Gibbon, “Eğer müslümanlar galip gelmiş olsalardı şimdi Paris ve Londra’daki kiliselerin yerinde camiler olacak, Oxford’da Kitâb-ı Mukaddes yerine Kur’an tefsirleri okunacak ve sünnet edilmiş halka minberlerden Muhammed’in dininin kutsiyeti ve doğruluğu ispat edilecekti. Bu bakımdan Franklar Avrupa’ya büyük hizmette bulunmuşlardır” diyerek Puvatya Muharebesi’nin önemine işaret eder.
Kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/184552
Puvatya’nın sonucunda Avrupa’da duran müslüman ilerleyişi Osmanlı Devleti’nin Rumeli’ye geçişine kadar duraklayacaktır.
DİKKAT: Puvatya Muharebesi’nin Osmanlı tarihindeki benzeri 2. Viyana Kuşatması’dır.