İslamiyetin Doğuşu Sırasında Hindistan’da Din ve İnanış

9. sınıf  Tarih dersi 4. ünitesi olan İSLAM TARİHİ VE UYGARLIĞI (13. YÜZYILA KADAR) ünitesi 1. konusu olan İSLAMİYETİN DOĞUŞU VE İLK İSLAM DEVLETLERİ konusu dahilinde ki İslamiyet Öncesi Dünyanın Genel Durumu konusu alt başlığı olan Asya – Hindistan’da Dini Hayat konu anlatımını aşağıdan okuyabilirsiniz.

İslamiyetin Doğuşu Sırasında Hindistan

İslamiyetin doğduğu senelerde Hindistan’da Hinduizm egemendi. Hinduizmde mukaddes metinler Veda’lardır. Kast sistemini benimseyen Hinduizmde en üst mevkide Brahman olarak bilinen ruhban sınıfı bulunurdu. Brahmanizm’e göre bir insanın, yaşamındaki hareketlerine göre ruhu huzurlu olur ya da sorun yaşardı. Ruhun huzura ermesi için insanın fazla isteklerinden vazgeçmesi ve yalnızlığa çekilmesi gerekir.
Hinduizmin sert kast sistemine ve Brahman sınıfının otoritesine bir reaksiyon olarak Budizm doğmuştur. Felsefi bir fikir olarak meydana gelen Budizm; Kast sisteminden ötürü Hindistan’dan daha çok Çin, Tibet ve Japonya’da yayılmıştır. Budizmin kurucusu Budha (Buda)’dır. Buda’ya göre; iyilik yapılmalı, kötülükten kaçınılmalı hayat nimetlerine istek duyulmamalıdır. Bunları yapan birey sonsun huzura kavuşur ve “Nirvana” ya ulaşır. Nirvana’ya ulaşmak; dünyevî isteklerden hınç , nefret ve tutkulardan uzaklaşmaktır. Budizm de yaradan kavramı yoktur. Budizm  Brahmanların etkisini azaltmıştır. Zira Budizmde dini törenlerden daha çok ahlakî görevler vardır. Sınıf farklılıklarını ortadan kaldırarak herkesi Nirvana’ya çağırması da kast örgütünü temelden sarsmıştır. Budizm’in temelinde, iyilik duygusunun yanında sevgi, yardım, dürüstlük, doğruluk benzeri ilkeler vardır.


] }

Tavsiye Konular

Emeviler Döneminin Özellikleri

Emeviler Döneminin Özellikleri

Emeviler döneminin özelliklerini maddeler halide özetlediğimiz yazımızda halifeliğin saltanata dönüşmesi, soy dayanışması dış iç politikaları hakkında bilgi bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir